Beervana

Beervana

[2016] Toen ik in een grijs verleden de stad Portland in Oregon USA, voor de eerste keer bezocht, stond de stad bekend als de ‘City of Roses’. Nu, ruim 25 jaar later heeft de stad een nog veel mooiere bijnaam: ‘Beervana’. Rozen ben ik tijdens mijn bezoek nauwelijks tegengekomen, maar op bijna iedere straathoek vind je wel een brouwerij. De stad, met ongeveer evenveel inwoners als Rotterdam, kent ruim vijftig brouwerijen. Portland is een natte droom voor iedere bierliefhebber. Je kunt een heel jaar lang iedere week een andere brouwerij bezoeken. De meeste hebben hun eigen taproom.

American IPA is verreweg het populairste biertype onder de brouwers uit Oregon. Portland kent er 464 verschillende, kortom gewoon te veel om bij te houden. De brouwers aan de Amerikaanse westkust zijn trots op de hop die in de buurt wordt gebrouwen, en zijn niet bang handen vol aan het bier toe te voegen. Een bier met de naam “Total Domination” geeft een clou welke kant dat op gaat. Het op een na meest gebrouwen biertype is American Pale Ale met 267 voorbeelden. Dat IPA en pale ales op plaats een en twee staan is niet zo verbazend. Die biertypen zijn in de hele VS populair.

De derde plaats is dat wel. Dat zure bieren met 215 verschillende voorbeelden op de derde plaats staan laat zien dat de beerscene in Portland behoorlijk innovatief en experimenteel is. Een mooi voorbeeld van een brouwerij die zich helemaal op vatgerijpte zure bieren richt is Cascade Brewing & Barrelhouse. Ze noemen zich niet voor niets ‘The House of Sour’. Cascade maakt tientallen bieren die met vruchten op smaak gebracht zijn. In het barrelhouse liggen tientallen houten vaten te rijpen. Wat te denken van een imperial wheat op pinot noir vaten met bramen, of met witte frambozen op witte wijnvaten? Maar ook stouts, pale ales en ik weet niet wat nog meer verdwijnt de vaten in. Aan de bar kun je ook oudere jaargangen bestellen. De beschikbare bieren staan onder het kopje: “From the library” op het bord achter de bar.

België biedt inspiratie voor nummer vier op de hitparade: Saison of Farmhouse ales, zoals ze hier ook wel genoemd worden. Commons Brewery maakt er een mooie selectie van. In de grote hal van de brouwerij staat een bakstenen met houten vierkanten gebouwtje met er bovenop een indoor dakterras. In de ene helft huist de bar, in de andere helft de ‘Cheese Annex’ een minirestaurantje dat zich specialiseert in kaasplankjes, tosti’s en andere gerechten waarin kaas de hoofdrol speelt. Een mooie symbiose waardoor je de meest fantastische bier-kaas combinaties kunt uitproberen.

Overigens valt me op dat veel brouwerijen ook een Gose op het menu hebben staan. Een van oorsprong Duitse bierstijl met een licht zout accent. Bij de Amerikanen is alles grootser en is de Gose dan ook behoorlijk zout. Zou het na het zoete van de barleywines, het bittere van de IPA’s en het zure van de sour ales de volgende basissmaak zijn die doorbreekt? Zout bier? En wat daarna dan nog, umami, de hartige smaak? Bieren met champignons en overjarige gisten? Ik ben inmiddels nergens meer verbaasd over.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.