
11 aug BrewDog
[2013] Een van de meest opvallende brouwerijen in het Verenigd Koninkrijk is Brew Dog. De brouwerij doet goed z’n best om zijn klanten te choqueren. Zoals James Watt van de brouwerij zegt: “I tell most people to fuck off, which is good Scottish customer service”. Maar de liefde voor het bier is boven iedere twijfel verheven. “Talk to your beer, and it will talk back to you”, is het adagium om optimaal van het bier te genieten. En om de volledige smaak tot ontwikkeling te laten komen moet je het zoveel seconde in je mond houden als het procenten alcohol heeft. Dat is bij sommige bieren van Brew Dog nog niet zo eenvoudig.
James Watt en Martin Dickie begonnen professioneel met brouwen nadat de bekende bierschrijver Michael Jackson in 2006 een van zijn bieren proefde. Hij proefde van het bier, nam zijn bril af, keek de brouwers streng aan en zei: “Boys, quit your jobs and start making beer.” En dat hebben ze gedaan, met veel succes.
Bij het eerste echte brouwsel bukte Martin Dickie over de ketel om het bier te proeven. Autosleutels en mobiele telefoon vielen in de maischketel. Even was de gedachte om op het etiket te zetten: gebrouwen met mout, hop, water, mobiele telefoon en autosleutels. Maar uiteindelijk is het niet zover gekomen.
De bieren zijn bijzonder, net als de etikettering. Geïrriteerd over het betuttelende standpunt van de Overheid ten aanzien van alcohol bracht Brew Dog het bier Nanny State op de markt. Een bier met 0,5% alcohol, maar extreem stevig gehopt. Een hele aparte ervaring. Die hop is ook nadrukkelijk aanwezig in Punk IPA. De overvloedige hoeveelheid Nieuwzeelandse en Amerikaanse hop is bijna te veel. Maar kruidig is het wel. De overtreffende trap is de Hard core IPA met 9,2% alcohol. “We make this beer with loads, loads, loads, loads of hops. Its like boiling tea. If you leave the teabag boiling for a certain time, all you are left with is bitters”, legt Dickie de visie van de brouwerij uit. “If you do it just shortly, it’s the fruitiness”.
De marketing van het bedrijf leidt geregeld tot controverse. Zo waren ze enige tijd in een bittere strijd verwikkeld met een Duitse brouwer over wie het sterkste bier kon maken. Nadat de Tactical Nuclear Pinguin met 32% alcohol door de Duitsers werd overtroffen, sloegen de Schotten terug met Sink the Bismarck. Een bier dat eerder aan whisky doet denken dan aan bier. Maar zelfs voor whisky is het prijzig, een euro of zestig voor een bierflesje. Het bier smaakt stroperig, met veel bitters maar opvallend zelfs wat zout. Een aparte ervaring, maar eerlijk gezegd, niet lekker en de prijs niet waard. Het feit dat ze daarna een bier verpakten in opgezette dieren deed nog meer bierliefhebbers van ze vervreemden. Ooit deed het bedrijf mee met de verkiezing tot Schots ondernemer van het jaar. Op de vraag bij het inschrijfformulier wat hun standpunt ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen is, was het antwoord “we’re not fucking Mother Theresa.” De brouwerij won desondanks, of misschien wel dankzij dit antwoord de titel. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke brouwerij van Schotland. En daar is het nog niet mee gedaan. Op de site kun je aanmelden als aandeelhouder en zo bijdragen aan verdere stormachtige groei.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.