Brouwdok

Brouwdok

[2019] Harlingen is voor mij zo’n tussenplek. Je komt er wel, maar bent altijd onder weg ergens naar toe. Het lijkt wel een noodzakelijk kwaad. Je bent er nu eenmaal in Harlingen omdat de boten naar Vlieland en Terschelling er vertrekken. Niet om dat je er wilt zijn. En dat blijkt een grandioze misrekening te zijn. Want wat een leuk oud havenplaatsje is die stad! Het is magnifiek om juist niet aan boord te stappen, maar op de kade te blijven staan. Je ziet de schepen het ruime sop kiezen, ploegend tegen de wind in. Het lijkt hier wel altijd te waaien. Eetcafé ’t Noorderke heeft Lindeboom van de tap. Een vreemde gewaarwording, zo’n Limburgs bier in het verre noorden. Maar sinds enige tijd hoeft het bier niet meer van ver te komen.

Het verblijf in Harlingen is namelijk onlangs nog veel leuker geworden met de opening van Proefdok, het proeflokaal en brouwerij van Brouwdok. Brouwdok is een initiatief van Johan ter Hoor en StiBON biersommelier Gerard Ypenga. Op de Nieuwe Willemskade, buiten de dijk die Harlingen tegen de Waddenzee moet beschermen ligt een oud havengebied dat helemaal wordt opgeknapt. Op de kop staat de oude havenkraan, waar je heel romantisch met z’n tweeën kunt slapen, met een weids uitzicht over de Waddenzee. Er is een oude zandhopper, waarin ook al een hotelkamer is gebouwd, en ook de vuurtoren heeft inmiddels een bestemming als hotel gekregen. Een oude spoorwegwagon gaat dienst doen als informatiecentrum.

In een van de oude loodsen op de kade is tegenwoordig het Proefdok te vinden. Het is de derde lokatie van Brouwdok en de eerste waar gasten het bier met uitzicht op de brouwketels van hun bier kunnen genieten. Je kunt er ook voor kiezen om buiten op het terras te gaan zitten. Dan heb je uitzicht over de botters en de zinloze levensgrote potvis die ieder kwartier onder luid gebrul een straal water uitstoot. Houd je bierglas wel goed vast, want voor je het weet waait het uit je handen. En neem binnen de eerste slok, want boven windkracht vijf slaat het schuim over en vliegen de vlokken in het rond. Gelukkig hebben de meeste gasten een zeiljack aan. Het is onderdeel van de charme.

Het vaste gamma aan bieren bestaat uit een Wad Weizen, Us Ale (op z’n Fries) en de Dokwerker, een Baltic Porter. Het past wel bij zo’n locatie aan de Waddenzee. Voeren hier niet vroeger de schepen met Engelse porter voorbij naar de Baltische staten? Daarnaast voert brouwdok een gamma aan seizoenskrachten: Bolder bock, Slim simmer (en session blond) en de Dude. Het Vlaams paard tripel lijkt daarbij wel een heel vreemde eend in de bijt. Maar een Vlaams paard blijkt een draadje bovenaan de ra te zijn. Je moet het maar weten. Met het gamma bieren en het proeflokaal laat Brouwdok zien dat Friesland eindelijk ook zijn partijtje meeblaast in de opkomst van lokaal bier.

1 Reactie
  • Gerard Ypenga
    Geplaatst op 14:17h, 08 oktober

    Mooi stukje.
    De reis van Het Brouwdok is nog maar net begonnen.