Burton Union

Burton Union

[2020] In het kader van de Brexit brouwen de deelnemers aan StiBON niveau 2 vorig jaar een Burton ale. Het plaatsje Burton-on-Trent is de bekendste brouwstad van Engeland, naast Londen natuurlijk. Het water hier heeft een natuurlijke hardheid dat Burton ales hun eigen karakter geeft. Het is de plaats van waar het hele land en zelfs het hele keizerrijk van bier voorzien werd. Het blonde bier uit Burton had wereldfaam. De rode driehoek van brouwerij Bass is het oudste geregistreerde trademark ter wereld.

Maar dat was ooit. Inmiddels is Burton een smoezelig industriestadje geworden in het midwesten van het land. De meeste brouwerijen zijn gesloten. Nog steeds staan in Burton meerdere brouwerijen. MolsonCoors heeft er een grote brouwerij staan, en ook Marstons. Verder vind je er de microbrouwerij van Burton Bridge. Wie de Britse biergeschiedenis wil leren kennen kan een bezoek brengen aan het National Brewery Heritage Center, dat overigens ook zijn eigen brouwerij heeft. Maar voor de rest is het vergane glorie. Brits bier heeft al lang niet meer de reputatie die het vroeger had. Brouwerijen zijn verkocht, aan Amerikanen of laatstelijk aan Aziatische bedrijven.

Niet alleen het water maakt Burton uniek. In de stad werd ook een eigen manier van vergisten ontwikkeld, het Burton Union systeem. Het Burton Union systeem bestaat uit een hele rij houten vaten die steeds twee aan twee gekoppeld zijn. Via een open goot, die boven de vaten loopt, stroomt het wort, dat een dag of twee aan het vergisten is, van bovenaf in de vaten. Ieder vat heeft een zwanenhals die uitkomt in de goot. Door de druk van de vergisting proest de zwanenhals van tijd tot tijd bier met gist uit. Het bier stroomt terug het vat in, het gist stroomt door de goot naar een verzamelbak. Zodoende wordt het bier al tijdens de vergisting helderder. Het is een indrukwekkend gezicht. Een hal vol met houten vaten die om beurten een enorme bierboer laten. Als de vergisting klaar is, stroomt het bier uit het vat in een tweede goot, die onder de vaten door loopt. Men zegt dat deze manier van werken het bier een bijzonder karakter geeft. Maar het is wel heel bewerkelijk. En bovendien ligt met die open goten het risico van besmetting op de loer. De enige brouwerij in Burton die het systeem nog gebruikt is Marstons. En dat alleen voor haar Pedigree bitter van cask. Het flessenbier krijft een modernere vergisting. Ook Firestone Walker in Californië gebruikt het Burton Union systeem nog voor een paar bieren. Wellicht nog een paar brouwerijen.

Maar de vergistingszaal van Marstons is het meest indrukwekkend. Een kuiper in eigen dienst is permanent bezig de vaten te repareren, steeds twee aan twee. En als hij alle vaten gerepareerd heeft, kan hij weer van voren af aan beginnen. Het lijkt het schilderen van de Eifeltoren wel. Het best ga je er langs op donderdag of vrijdag. Er zijn rondleidingen. Op woensdag worden de vaten gevuld, dus de twee dagen erna is de gisting op z’n hoogtepunt. Het gist dat uit het systeem overblijft wordt gebruikt om nieuwe brouwsels aan te zetten. Wat overblijft, gaat naar de fabriek van Marmite, die ook in Burton staat.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.