Creatieve conservator

Creatieve conservator

[2017] Ik had het me nooit zo beseft, maar na een reis door de VS realiseer ik me dat Amerika de grote wereldwijde beschermheer van de biercultuur is. En dan bedoel ik niet dat Budweiser uitgroeit tot de Coca Cola van het bier. Nee, het zijn de Amerikaanse craftbrouwers die zijn ware conservators. Ze duiken in Europa obscure bierstijlen op en brengen die weer tot leven. Wel hele creatieve conservators overigens. Het is alsof ze een ooit bekende schilder aan de vergetelheid ontrukken, maar in plaats van de schilderijen te restaureren, schilderen ze die over met frisse kleuren, brede vegen en grote klodders. Je herkent de originele voorstelling nog wel, maar het ziet er toch heel anders en eigentijdser uit.

De eerste bierstijl die deze creatieve conservatoren onder handen namen is IPA. Een van oorsprong Engels type. Wel zo praktisch, want oude recepten hoefden niet vertaald te worden. De bierstijl wat in Engeland zo goed als uitgestorven. Niemand dronk nog IPA. De craft brewers stoften de recepten af, vergrootten de focus op het meest dominante element, de hop, en vervingen Engelse varianten voor Amerikaanse die veel frisser smaken. IPA groeide uit tot het boegbeeld van de nieuwe biercultuur. Honderden variaties zijn er inmiddels, met de meest uiteenlopende hopsoorten of toevoegingen van passievrucht, grapefruit – of iets anders uit de fruitmand, sparrentakken. Zo ongeveer alles wat je in bier kunt gooien wordt gebruikt. Ze worden zelfs gelagerd op eikenhout. Het mooie is dat Engelse brouwerijen door het Amerikaanse succes opzoek gingen naar hun eigen wortels en ook weer meer traditionele varianten gingen maken, en zo een stukje biergeschiedenis opnieuw tot leven brachten.

Inmiddels kijken de brouwers wat verder Europa in. Berliner Weisse en vooral Gose zijn de nieuwe hit. Ze passen prima in de trend naar zure en meer verfrissende bieren. Berliner Weisse was zo goed als uitgestorven. Het opvallend zure bier met maar 3,5% alcohol was alleen nog in Berlijn te verkrijgen. Bij voorkeur met een scheut rode of groene siroop om de scherpe kantjes wat te verbloemen. Vooral populair onder toeristen als gimmick. Gose, het bier van de streek rond Leipzig was in het communistische Oost Duitsland helemaal van de kaart verdwenen. Van oorsprong een licht zuur bier met koriander en een licht zoute smaak. Sinds een paar jaar zijn er weer enkele brouwers die het bier in de Heimat maken. Vooral in deze bierstijl zijn de Amerikaanse craft brewers met twee benen vooruit ingesprongen. Ook hier weer een bijna onbegrensde creativiteit. Zo zijn er brouwers die het zoute karakter uitvergroten (geen goed idee), of allerlei vruchten toevoegen (wel erg lekker). Ik kwam Gose tegen met bosbessen en bloedsinaasappel. En het bier is pas met z’n opmars begonnen.

Ook het Belgische saison kende nog maar een kleine schare liefhebbers voordat de craft brewers de stijl ontdekten en van zo’n rijke variëteit van interpretaties voorzagen dat het nu lastig is om een saison te definiëren. Maar een ding is zeker. Ook de Belgische saisonbrouwers varen wel bij het werk van deze creatieve conservatoren.

Ben benieuwd welke stijl als volgende aan de beurt is. Nederlands kuit misschien?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.