De beste bieren van Nederland 2018

De beste bieren van Nederland 2018

[2018] Vanmiddag zijn de winnaars van de Dutch Beer Challenge bekend gemaakt. Achter deze ronkende internationale naam gaat een oernederlands initiatief schuil: de verkiezing van de beste bieren van Nederland. Deze jaarlijkse competitie staat open voor alle brouwerijen die in Nederland gevestigd zijn. In totaal schreven 67 verschillende brouwerijen bijna vierhonderd bieren in, een aanzienlijke groei ten opzichte van het afgelopen jaar.

In 24 verschillende biercategorieën werden prijzen verdeeld: goud, zilver en brons. Die biercategorieën geven een mooie indruk welke biertypen op dit moment populair zijn onder brouwers. Als een categorie te omvangrijk wordt door een te groot aantal inschrijvingen wordt ze gesplitst. Categorieën die te klein zijn, waardoor een medaille geen waarde meer heeft, worden gecombineerd.

Opvallend is dat blond en donker elkaar bijna in evenwicht houden. Er zijn acht blonde categorieën (van tarwebier tot tripel) en zeven donkere (van bock tot gerstewijn). Amber zat daar met drie categorieën precies tussenin. Opvallend is dat er maar liefst zes categorieën onder het label ‘Innovatie’ vallen. Denk daarbij aan rookbier, fruit, houtgelagerd en bieren die iedere beschrijving tarten – beneden en boven de 6 procent alcohol. Het laat de onstuimige creativiteit van de brouwers in Nederland zien. Voor het eerst was er een aparte categorie voor alcoholvrije/arme bieren. Een internationale 44-koppige jury had de taak alle bieren op kwaliteit te beoordelen. Natuurlijk zijn niet alle vierhonderd bieren uitmuntend. Zoals een buitenlands jurylid terecht opmerkte: “Als je ziet hoe snel de biercultuur zich in Nederland ontwikkelt, is het niet verbazend dat er hier en daar wat leermomenten ontstaan.”

Ook de lijst met winnaars weerspiegelt de grote diversiteit van de Nederlandse biercultuur. Een relatief jonge brouwerij als Jopen haalde met vijf stuks de meeste medailles binnen, op de voet gevolgd door de brouwerij die zich de oudste van Nederland noemt: Brand. Net zoals Hertog Jan haalde Brand vier medailles. Maar ook kleinere brouwerijen zijn te vinden om het ereschavot. Het Uiltje uit Haarlem haalde maar liefst twee keer goud, en ook Bronckhorster Brewing, Kromme Haring en Oedipus eindigden op het hoogste schavot. Net als ROTT of De Kont van het Paard bijvoorbeeld. De totale medaillespiegel is terug te vinden op www.dutchbeerchallenge.nl.

De uitreiking in het Excelsiorstadion van Rotterdam was als een reünie van brouwend Nederland. Brouwers groot en klein stonden zich te verdringen om te zien of ze tot de prijswinnaars behoorden. Na afloop konden de gasten zich te goed doen aan een walking dinner bereid door de Horecavakschool in Rotterdam. StiBON biersommeliers hadden zeven winnende bieren uitgekozen bij de gerechten.

Hiermee is het feest nog niet helemaal ten einde. Uit de negentien gouden medaillewinnaars (niet in iedere categorie werd goud uitgereikt) wordt tijdens de Week van het Nederlandse Bier op 24 mei de winnaar van de MITRA Award voor het beste bier van Nederland bekend gemaakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.