De Smaak van Echt

De Smaak van Echt

[2009]  Een nieuw bier is altijd iets bijzonders. Een bier dat eenmalig wordt gebrouwen is helemaal iets om naar uit te kijken. Vier nieuwe eenmalige bieren in één pakket is een groot feest. Deze week lanceerden de vier regionale familiebrouwerijen in Nederland een bijzonder cadeaukratje. Onder de naam Smaak van Echt hebben ze alle vier een nieuw bier gebrouwen. Daarbij kreeg de brouwmeesters de vrije hand om een bier te maken naar de smaak van 2009.

Alfabrouwerij koos met Alfa Echt 2009 voor een straf bier met de kleur van een zonnige zomerdag. Het bier is fluweel zacht met een verraderlijke doordrinkbaarheid. Verraderlijk omdat je dit bier niet licht kunt noemen met 8% alcohol. Voor het bier koos Alfa een nieuwe gistsoort waardoor een bloemig, bijna fruitig bier is ontstaan met de zachtheid die kenmerkend is voor alle Alfa-bieren

De Budelse Brouwerij koos voor een nog steviger bier. Met 8,5% alcohol is Budels Echt 2009 het sterkste uit het kwartet nieuwe bieren. Het bier is donkerblond van kleur en gemaakt van ecologische gerst. Een typisch degustatiebier, zoals onze zuiderburen zo mooi weten te zeggen. Een bier om op het eind van de avond van te genieten.

Gulpener heeft het meest toegankelijke bier gemaakt. De brouwerij liet zich inspireren door het Märzenbier dat in Beieren veel gedronken wordt. Van oorsprong is dit het bier dat in het voorjaar gebrouwen wordt om de dorst in de zomer te lessen. Gulpener Echt 2009 is een amberkleurig bier gworden met een aangename kruidigheid en een aantrekkelijk bittertje. Met 6,5% is het een prima bier om een avond door te drinken.

De top van kruidigheid vind je terug in Lindeboom Echt 2009. Net als de Märzen is het bier van Lindeboom amberkleurig, maar net iets zwaarder. De brouwmeester heeft niet alleen gebruik gemaakt van vier verschillende soorten hop, maar ook van een speciale kruidenmelange om zijn bier op smaak te krijgen. Alleen welke, dat is het geheim van de meester.

Er zitten drie flesjes van ieder bier in de Smaak van Echt. En dat is wel zo prettig, want zo kun je met een paar vrienden alle bieren proeven. Alleen moet je dan wel voor wat extra glazen zorgen, want in het kratje van de Smaak van Echt is maar één bierglas meegeleverd. Er zijn wel weer vier ‘Smaak van Echt’ viltjes ingepakt.

Jammer genoeg is de Smaak van Echt 2009 een eenmalige actie. Er is maar een beperkte hoeveelheid gebrouwen, dus op = op. De Smaak van Echt is te koop via de slijter voor zolang als het duurt. Maar gezien het enthousiasme van de brouwers om eens met een nieuw bier te experimenteren ligt het voor de hand dat er in 2010 weer een nieuwe Smaak van Echt op de schappen verschijnt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.