Dutch Beer Challenge 2020

Dutch Beer Challenge 2020

[2020] Vandaag zijn de winnaars van de Dutch Beer Challenge bekendgemaakt. Het had een gezellig samenzijn van tientallen brouwers, leveranciers en andere belangstelling moeten zijn in de Arminiuskerk in Rotterdam. Een waar bierfeest. Het werd in deze bijzondere tijden een livestream via Facebook. Een LAT relatie van de bierwereld als het ware, living apart together. De jurering van de wedstrijd vond plaats, een paar dagen voor het land volledig op slot ging. Gelukkig ging dat nog, zodat we nu weten wat de mooiste bieren van het land zijn. Een niet onaanzienlijke vierhonderd bieren werden ingeschreven. De Dutch Beer Challenge kun je zien als een spiegel van hoe de Nederlandse bierwereld erbij ligt. Hoeveel brouwerijen doen er mee, hoeveel bieren worden er ingeschreven. En zeker niet het minste: wie hebben er gewonnen.

Het aantal deelnemende brouwerijen in maart lag met 91 hoger dan vorig jaar. Een hoopvol teken dat steeds meer brouwerijen kwaliteit van hun bier centraal zetten en zich ook durven meten met collega’s. Of die kwaliteit alleen voldoende is om te overleven in de huidige tijd is de vraag. Het zal één van de beslissende voorwaarden zijn, samen met de financiële gezondheid van het bedrijf. Het is voor veel brouwers loeizwaar om zonder horecaverkoop het hoofd boven water te houden, zeker als je voor een belangrijk deel van je omzet afhankelijk bent van een eigen proeflokaal. Drive throughs, thuisbezorgen, alle beetjes helpen, maar veel is het niet. Het is watertrappelen zonder vooruit te komen en dat is op dit moment al heel wat.

Maar gelukkig zijn er lichtpuntjes zoals de Dutch Beer Challenge met een hele trits aan mooie winnaars. De sympathieke brouwers Daniëlle Duits en Marco Lauret zijn samen met hun team de gouddelvers van deze editie. Maar liefst drie keer eindigen zij op het hoogste ereschavot met achtereenvolgens blond, bière de garde en rook dubbelbock. De prijs voor het meeste aantal medailles is een ex aequo tussen Stanislaus Brewskovitch (twee keer goud, een keer zilver en een keer brons), Jopen (twee keer goud en twee keer zilver) en Oedipus (drie keer zilver en een keer brons). Ook gekende prijswinnaars uit voorgaande edities zoals Uiltje, Kees, Texels en De Molen zijn weer ruim in de prijzen gevallen. Ook Stadsbrouwerij Eindhoven en Berne Abdijbier ontvangen drie keer eremetaal. Opvallend is dat Heineken goed scoort bij de biertypen die traditioneel groot zijn in Nederland: Brand is uitgeroepen tot het beste pils, Amstel bock is de beste herfstbock. De iconische Hertog Jan Grand Prestige wint goud bij de zware jongens terwijl Bavaria Wit het beste alcoholvrije bier is van dit moment. De winnaars in de 27 verschillende categorieën geven een mooie staalkaart van waar we staan op biergebied. Grote brouwers, kleine brouwers, brouwers met warme en met koude ketels, je komt het allemaal tegen. Juist nu is een mooi moment om de verschillende bieren uit te proberen. Je zult zien, ook puzzelen gaat dan een stuk beter.

Wie de MITRA award voor het beste bier over alle categorieën gewonnen heeft, is vandaag nog niet bekend gemaakt. Dat gebeurt 14 mei.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.