Heerlijke proefballonnen

Willem van Waesberghe proeft

Heerlijke proefballonnen

[2023] Eerder deze maand presenteerde Heineken’s Global Masterbrewer Willem van Waesberghe in Bierproeflokaal In de Wildeman de eerste twee resultaten van ‘Willem’s Proefbrouwsels’. Willem is de drijvende kracht achter onder andere het succesvolle Heineken 0.0, maar ook het spannende project ‘Heineken H41’ van enkele jaren geleden. Daarbij maakte hij gebruik van één van de oermoeders van de huidige lagergist.

Bij Willem’s Proefbrouwsels kan Van Waesberghe zijn hart ophalen aan het doen van experimenten en het brouwen van bieren waar zijn brouwershart sneller van gaat kloppen. Geen bieren die het gevolg zijn van consumentenonderzoek, maar bieren ontsproten aan het brein van een bierveteraan. Bieren die nieuwsgierig maken. Het Heinekenconcern biedt hem daarvoor een uitgebreid scala aan mogelijkheden.

Het is niet verbazend dat Willem als eerste geïnteresseerd is in de mogelijkheden die lagergist biedt. Een van de routes die hij bij de proefbrouwsels onderzoekt is het vergisten bestaande worten met Heineken A-gist. Hiermee borduurt hij voort op de legendarische Lagerlab experimenten van hoofd brouwzaken Peter Rouwen bij brouwerij Noordt. Die heeft al eerder laten zien dat met lagergist onvoorstelbare bieren van onverwachte complexiteit zijn te maken.

Eén van de twee eerste Proefbrouwsels is een roast lager, nauw verwant aan de schwarz uit Duitsland, maar dan met wat meer pit. Voor dit bier gebruikt Willem wort van Murphy’s stout uit de Heinekenstal. Vergist met de Heineken A-gist geeft dit een heerlijke dorstlesser, een allemansvriend waarbij je het zwaar zal vallen om niet meer dan één glas te bestellen. Een bier dat ik graag eens zou vergelijken met de originele Murphy’s stout. Een soortgelijk experiment met andere worten ligt voor de hand. Wat te denken van het wort van de vienna lager van de Schwechater brouwerij bij Wenen, of een weizenwort van Paulaner uit München? Peter Rouwen liet eerder al proeven dat Belgische biertypen met ondergist tot verrassende resultaten kan leiden.

Het tweede bier van Willems Proefbrouwsels is een fresh sour lager, een bier dat inspiratie haalt bij de Berliner Weiße van weleer. Het smaakprofiel is heel toegankelijk met een zoet/zuurbalans die ook aan frisdrank doet denken. Maar dan met meer gelaagdheid en spanning. Niet te veel, maar net genoeg om het prettig te maken. Het viel me wel op dat dit bier nogal vullend is, mogelijk door de toevoeging van haver. Mogelijk ook door de hoeveelheid en fijnpareligheid van het koolzuur. Het kost even tijd om het te verteren. Wat dat betreft deed het me denken aan een hazy IPA, maar dan iets zuurder en met veel minder hop. Dat is wel heel prettig voor de ingewanden. Opvallend aan dit bier is dat tien procent van het wort vergist is met een melkzuurbacterie en de rest met Heineken A-gist. Het wort bestaat uit gerstemout, tarwemout en havervlokken en is niet gekookt. De hop (50% Hallertau Blanc en 50% Citra) dient immers niet voor de bitterheid, maar hoofdzakelijk voor het aroma.

De bieren zijn gebrouwen bij Heineken’s proefbrouwerij in Zoeterwoude. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want de interne organisatie was er niet helemaal op ingesteld dat proefbrouwsels ook op de markt gebracht worden. Gelukkig zijn al die hobbels genomen en kunnen we in een beperkt aantal cafés meeproeven van Willem’s geesteskinderen onder de naam ‘Willem’s Master Brews’.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.