Het lot in het landschap

Het lot in het landschap

[2021] Jaren geleden schreef ik over de buitenbrouwerij van ontwerpster Henriëtte Waal. In haar concept ‘proef het landschap’ bracht zij water, landschap en mensen samen in de vorm van bieren, gebrouwen met lokaal water en lokale grondstoffen. Hoewel Henriëtte sindsdien verder gegaan is met superboeiende projecten buiten het bier, is het idee van de landschapsbrouwerij wel werkelijkheid geworden en gestold op een van de mooiste plekjes van Nederland: Vlieland.

Op de grens van het havengebiedje en de duinen is twee jaar geleden een prachtige brouwerij verrezen, met respect voor de locatie. Het gebouw oogt als een kunstmatig duin van verwerend hout. Daardoor gaat het prachtig op in de omgeving. Het gele raam dat eigenwijs uitsteekt, doet me denken aan de verrekijker van een piraat die het Vlie afspeurt naar misschien een nieuwe prooi. Of laat ik me fantasie nu tè ver de vrije loop? De locatie op de grens van een industriegebiedje en de woeste duinvalleien is treffend gekozen. Het is als bier: een drank van natuurlijke grondstoffen die ontstaan is door menselijk vernuft. Zonder aandacht voor wat Moeder natuur voortbrengt, maar ook zonder aandacht voor kennis en kunde, lukt het niet om goed bier te brouwen.

Natuurlijk wordt het bier van lokaal duinwater gebrouwen. De legende gaat dat de initiatiefnemers een zeventiende-eeuwse glasscherf vonden met de beeltenis van Vrouwe Fortuna, precies daar waar ze de bron wilden slaan. De vondst geeft naam aan de brouwerij: Fortuna Vlieland, genoemd naar de Romeinse god van het lot. Het eiland kan de gerst, tarwe en hop voor het brouwen zelf niet leveren, dat wordt van elders aangevoerd. Maar ieder bier krijgt een eigen twist door het gebruik van Vlielandse vruchten en/of kruiden, soms aangevuld met lokale honing. En natuurlijk is Vlielands water het canvas, waarop de brouwer zijn smaaktoetsen schildert.

Van binnen is de brouwerij ruim opgezet, rustgevend door het vele gebruik van hout. Op de eerste verdieping ligt een proefruimte met een schitterend uitzicht over de duinen. Je kunt eindeloos van het uitzicht genieten terwijl je zit op de stoelen die speciaal voor Fortuna ontworpen zijn. Natuurlijk met een glas Fortuna onder handbereik op het bijzettafeltje dat als een rib uit het lijf van de stoel getrokken is. Ook op de brouwerij-installatie zelf is niet bezuinigd. Ze is vervaardigd door Kaspar Schulz uit Duitsland. Dat bedrijf behoort tot de top van de brouwerijbouwers. Voor de batterij glimmende gist/lagertanks wordt regelmatig livemuziek gespeeld. De muziek staat in dat geval ook bij de ingrediënten op het etiket. Fortuna gelooft erin dat muziek een positieve invloed heeft op de gezondheid van de gist, en daarmee het bier. Hierin staat Fortuna niet alleen. Er zijn nog meer brouwerijen die experimenteren met muziek in de gistkelder.

Vlieland is een autoloos eiland, vooruit dan, zo goed als autoloos. Vandaar dat de bieren van Fortuna met een moderne bakfiets naar de vele kroegjes in de Dorpsstraat gebracht worden. Een terrasje in de zon in dat eeuwenoude straatje is een prachtige plek om de bieren van Fortuna te ontdekken. Trek er wel even de tijd voor uit, want de brouwerij brouwt een aanzienlijk gamma voortreffelijke bieren. Niet schreeuwerig, wel prachtig in balans. Je proeft de rust van het eiland als het ware. En dat is precies de bedoeling van de brouwers.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.