Hofstetten revisited

Hofstetten revisited

[2017] Zes jaar geleden schreef ik op mijn blog een verhaal over de familiebrouwerij Hofstetten uit Oostenrijk. Onlangs had ik het grote genoegen de brouwerij opnieuw te mogen bezoeken. De brouwerij, die stamt uit 1449, staat onder leiding van Peter Krammer. De telg uit de vijfde generatie heeft de brouwerij weer nieuw elan gegeven. Zozeer zelfs dat er vorig jaar een gloednieuw brouwhuis is opgericht waarmee hij zijn bieren zuiverder en efficiënter kan brouwen.

Maar zoals zo vaak bij familiebrouwerijen gaat vooruitgang hand in hand met gevoel voor traditie. Zo is het oude brouwhuis niet afgebroken, maar bewaard gebleven. Niet als museum, maar om zijn twee traditionele bieren, honingbock en granitbock te kunnen brouwen. Die bieren zijn zo verbonden met het oude brouwhuis met al z’n nukken dat Peter ze niet wil overzetten naar het oude brouwhuis. Die nukken geven immers ook een smaakeffect. En dus blijft de oude houten schrootmolen, nog aangedreven met linnen banden, geconserveerd en staat steeds klaar om dienst te doen.

Zoals bij meer familiebrouwerij staat ook de aandacht voor de omgeving hoog in het vaandel. Familie, bedrijf en omgeving zijn immers al eeuwen met elkaar verbonden. Bij Hofstetten is het niet anders. De brouwerij heeft zes hectare grond in de omgeving waar boeren biologische gerst verbouwen. Vanuit de ramen in de brouwerij kun je de heuvels met gerst zien liggen. Eens per vier jaar is de heuvel waarop de brouwerij zelf ligt zelf beplant met brouwgerst, een schitterend gezicht. Op de akkers groeien de blauwe korenbloemen waar de bijen zich te goed aan doen. En die bijen leveren dan weer de honing voor de honingbock. Peter heeft het omliggende gebied zelfs een beschermde status laten geven, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch is verminderd. Bijkomend gevolg is dat het putwater van veel betere kwaliteit is geworden.

Een van de dromen van Peter is om z’n eigen brouwgerst zelf te kunnen vermouten. Naast de oude brouwerij ligt nog een kleine mouterij die in de jaren zestig buiten gebruik is gesteld. Maar ze is er nog, met weekbak, kiemvloer en eest, en zou dus weer haar oorspronkelijke glorie hersteld kunnen worden. Het is een van de vele voorbeelden waarmee deze familiebrouwerij zich aansluit bij de tijdgeest. Familiebrouwerij en craftbier ineen. Het doet me sterk aan Gulpener denken, hoewel die brouwerij een veel grotere schaal heeft. Zelfs het brouwen van een Eisbock hebben beide brouwers gemeen. Peter vertelt me dat zijn brouwerij mede kan blijven bestaan doordat ruim een derde van al het bier inmiddels aan de poort verkocht wordt. Dat scheelt een sloot aan transport en marge. Hofstetter bier heeft inmiddels een soort van cultstatus gekregen, waardoor supermarkten, die het bier eerst uit de schappen gehaald hadden, nu weer in de rij staan om het bier op te mogen nemen. En dat is voor een brouwer een hele comfortabele positie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.