Hopoogst in Gulpen

Hopoogst in Gulpen

[2008]  Afgelopen weekend vierde de Gulpener bierbrouwerij haar vijfde feestelijke hopoogst. Op zaterdag kregen ongeveer vijfhonderd gasten een rondleiding over het Limburgse land, met als eindpunt de hopvelden van de brouwerij. De acht kilometer lange wandeling was een toonbeeld van alles waar de brouwerij voor staat. Gulpener streeft ernaar om zoveel mogelijk grondstoffen voor bier uit de eigen regio te betrekken. Het water komt uit eigen bron, de gerst wordt gekweekt door Limburgse boeren en sinds enkele jaren laat de brouwerij ook z’n eigen hop verbouwen.

Een lokale appelboer uit Reijmerstock durfde het avontuur wel aan en beplantte een hectare met hopranken. Nu is hop niet het gemakkelijkste gewas om te verbouwen. Het is een klimplant dat als een klein stekjeje vlakbij de grond begint, maar in een mum van tijd opgroeit tot een hoogte van vier of vijf meter. Klimop is er niets bij. Om die groeikracht in goede banen te leiden, moet de boer een heel netwerk van palen en draden spannen, waarlangs de hop zich omhoog slingert. Ieder jaar opnieuw verschijnt er een  net van ijzerdraad boven de akker. Het lijkt wel de bovenleiding van een rangeerterrein als je het in het voorjaar ziet. Alleen ligt dit rangeerterrein in de groene Limburgse heuvels en kun je er geen treinen vinden. Vanuit het netwerk worden er draden naar de grond getrokken, één voor ieder plantje. Die draden vormen de ruggengraat voor de klimgeit van het plantenrijk. Tijdens de oogst wordt de plant onderlangs losgesneden en wordt de draad boven doorgeknipt. De hopplanten worden vervolgens naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht waar de hopbellen gedroogd worden.

Maar voordat de gasten de oogst van 2008 kunnen keuren, gaat de tocht eerst langs Chateau Neubourg, een van de prachtige verstevigde hoeven in de buurt van Gulpen. De brouwerij heeft haar toppilsner naar dit kasteel vernoemd. Het is een heerlijk karaktervol bier met een duidelijk kruidige hopbitter. De slanke blauwe fles waar het bier in verkocht wordt maakt het nog aantrekkelijker. Dat aantrekkelijke uiterlijk ontbeert het kasteel zelf. De eigenaar doet er weinig aan om Chateaux Neubourg in monumentale staat te houden. Op de binnenplaats van een carréboerderij even verderop stopt de tocht om de inwendige mens te versterken. Een glas volledig biologisch Limburgs Land pils doet wonderen, zeker als dit vergezeld gaat van hamreepjes van Limburgse grottenham, kaas uit het land van Herve en Limburgse metworst met Gulpener mosterd.

Het blijkt een inleiding te zijn op het gastronomisch genoegen dat de gasten later in het feestpaviljoen tussen de hopranken te wachten staat. Gulpener Dort, Gerardus kloosterbier, Rosé en Korenwolf stromen uit de taps. Heel in de verte klinkt tussen de bomen en struiken de muziek van de harmonie. Dan zijn plotseling de pluimen op de petten boven de heg zichtbaar. Ze wippen op de maat op en neer. Al spelend marcheert de harmonie naar de bomvolle feesttent en wurmt zich naar binnen. Voor een laaiend enthousiast publiek speelt ze de speciaal gecomponeerde hopmars. Daarna gaat de bierkraan nog verder open.

Later op de avond kom ik in gesprek met de bassist van de harmonie. Hij blijkt de boer te zijn die de biologische brouwgerst aan de brouwerij levert. Dit tekent de verbondenheid van de Gulpener met het land en zijn mensen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.