Lach en traan

Lach en traan

[2012] De eerste week van 2012 begint met een lach en een traan. Op de allereerste maandag van het jaar kondigt Gulpener Bierbrouwerij aan dat Jan-Paul Rutten over enkele jaren de directie van de brouwerij zal overnemen van John Halmans. Dat is bijzonder, want Jan-Paul een telg uit het geslacht dat al generaties lang eigenaar is van de brouwerij in Gulpen. Door zijn opleiding tot chirurg leek het er vele jaren op dat er niemand uit de familie zijn vader, Paul Rutten, als directeur van de brouwerij zou opvolgen. Maar bloed en bier kruipen waar het niet gaan kan, en na een zwaar assesment waaruit zijn geschiktheid blijkt – zo bezweert ons de brouwerij – komt Jan-Paul in aanmerking voor de toppositie. Daarmee blijft het onafhankelijke en familiale van de Gulpener Bierbrouwerij gewaarborgd tot in een volgende generatie. Misschien is Jan Paul daarmee wel de personificatie van bier en gezondheid. Het is een opsteker voor de biercultuur in Nederland, want een familiebedrijf kan zich permitteren te denken in generaties in plaats van kwartalen.

Niet één traan, maar vele tranen werden geplengd bij de begrafenis van Harry van der Wiel. Veel te vroeg overleed deze bijzondere bierman vlak voor het verstrijken van het vorige jaar. Harry stond letterlijk aan de wieg van de renaissance van de biercultuur in Nederland. Samen met Piet de Jongh van café de Beyerd in Breda en Henk Eggens van café In de Wildeman in Amsterdam richtte hij ruim een kwart eeuw geleden de Alliantie van Biertapperijen op. Een club van inmiddels 45 bijzondere cafés met een uitgebreide selectie aan bieren. Voor velen is het ABT café de plek om kennis te maken met een nieuw en onbekend bier.

Maar Harry beperkte zich niet tot het schenken van bijzondere bieren. Hij was er rotsvast van overtuigd dat zijn stad Rotterdam een eigen brouwerij verdiende, na het sluiten van de Oranjeboom. En die brouwerij kwam er, in historisch Delfshaven. De brouwerij kreeg de mooie naam Pelgrimbrouwerij mee, omdat de Pelgrimvaders, die de intolerantie in Europa ontvluchtten om in Amerika een nieuw bestaan op te bouwen, vanuit de kerk in Delfshaven hun overtocht naar een nieuwe toekomst begonnen.

De Pelgrim Brouwerij bleek de broedplaats voor verschillende initiatieven die de biercultuur in Nederland nog steeds verrijken. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van het Produktschap Bier besloten enkele kleine, nieuwe, brouwerijen juist daar om een samenwerkingsverband op te richten om samen sterk te staan. Het Klein Brouwerij Collectief kent inmiddels meer dan zestig leden. Ook de redactie van het magazine Bier! hield zijn eerste vergadering in de zalen van De Pelgrim. En wie er ook met een goed bierplan de Pelgrim binnenkwam, hij kon ervan verzekerd zijn dat Harry zijn stoel aanschoof, een mooie fles bier opentrok, een hand op je arm legde en vervolgens losbarstte met een stortvloed aan mooie, inspirerende en enthousiaste ideeën.

Het kenmerk van een familiebrouwerij is dat een nieuwe generatie vroeger of later de fakkel overneemt van de vorige generatie. Tijdens de uitvaart spraken de kinderen van Harry mooie, warme woorden, waaruit je mag afleiden dat De Pelgrim zich binnenkort een ware familiebrouwerij mag noemen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.