Nederlands Nieuwe

Nederlands Nieuwe

[2018] Dit jaar bestaat het BIERburo tien jaar. Bovendien is oprichter Henri Reuchlin dit jaar precies twintig jaar werkzaam in de biersector. Een mijlpaal om niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Alles is immers een goede reden om een feestje te vieren en een lekker glas bier te drinken.

In het afgelopen decennium is er veel ten goede veranderd op de Nederlandse biermarkt. Er is meer dan genoeg te vieren. De hoeveelheid brouwerijen is vertienvoudigd, de keuze aan bier is misschien wel met een factor honderd toegenomen. De ontwikkelingen gaan zo snel verder, dat het bijna niet meer is bij te houden. Afgelopen jaar opende meer dan één brouwerij per week zijn deuren. Iedere plaats die zichzelf een beetje respecteert, heeft inmiddels een eigen brouwerij – hoewel veel van die brouwerijen nog geen eigen ketels hebben. In het café kijkt niemand meer vreemd op als je een IPA of een saison bestelt. De schappen in de supermarkten puilen inmiddels uit van de verschillende flesjes.

We hebben met z’n allen in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. In het buitenland wordt met verbazing en bewondering gekeken hoe snel we het imago van een vlak en oninteressant pilsland van ons afgeschud hebben. Het gaat al lang niet meer over kwantiteit over kwaliteit.

En toch knaagt er wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier? Pils is een vinding uit Bohemen die via Duitse brouwers onze kant is opgedreven. We hebben onze versie van het bockbier, maar ook dat wortelt in een Duitse traditie. Bovendien bewees het afgelopen Bokbierfestival opnieuw dat bockbier is uitgegroeid tot zo’n verscheidenheid, dat bockbier als type bijna niet meer te beschrijven is. Het meest in de buurt komt de Nederlandse interpretatie van Oud Bruin. Maar dat is een bier waar zelfs de brouwers, die het brouwen, niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit, Luiks of Princessebier. Maar dat blijft een initiatief van slechts enkele brouwerijen. Iets eigentijds ontbreekt. Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan daagt het BIERburo brouwers daarom uit om een Nederlands Nieuwe te brouwen.

Nederlands Nieuwe is een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze en/of door samenwerking met partijen uit de buurt.

Nederlands Nieuwe is een wedstrijd die open staat voor professionele brouwers. Een jury met bekenden uit de bierwereld zal de bieren beoordelen, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit. Natuurlijk moet het bier goed in balans zijn. Het gaat niet om ‘hoe gekker, hoe beter’. De winnaar wordt bekend gemaakt op 13 juni 2018. Het winnende bier zal onder andere worden opgenomen in het assortiment van slijterijketen MITRA.

Als je wilt meedoen aan de wedstrijd kun je dat in een berichtje laten weten aan het BIERburo. Aan de wedstrijd zijn geen kosten verbonden, anders dan inbreng van het wedstrijdbier. Inschrijving sluit op 1 maart.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.