Nieuw hart van Lindeboom

Nieuw hart van Lindeboom

[2013]  Het brouwhuis met zijn ketels is het hart van iedere brouwerij. Als dat zo is, heeft de Lindeboom brouwerij in Neer in de afgelopen maanden een succesvolle harttransplantatie ondergaan. Na een lange periode van vergunningen aanvragen en bouwen, is een schitterend nieuw brouwhuis verrezen naast de bestaande brouwerij. Een brouwzaal waarvan de koperen ketels dankzij de grote ramen prachtig vanaf de weg te zien zijn, een sierraad voor het dorp.

In een grote witte feesttent onder de uitlopende Lindeboom kwamen afgelopen vrijdag genodigden, familieleden en personeelsleden bijeen voor de officiële opening. Dat Lindeboom juist nu in deze economisch moeilijke tijden het lef heeft om een nieuw brouwhuis neer te zetten toont het kracht van dit familiebedrijf. Iedere generatie bouwt voort. Oprichter Willem Geenen liet in 1870 het eerste brouwhuis bouwen naast de linde, die de brouwerij zijn naam verleent. Het vergunningtraject kostte destijds zeven weken. Kom daar nu nog maar eens om! Tegenwoordig duurt het misschien geen zeven jaar om een brouwerij te mogen bouwen, maar veel scheelt het niet. De tweede generatie liet voor tien gulden een schoorsteen bouwen, die vorig jaar nog monumentale status verwierf. De derde generatie Geenen zorgde voor een nieuwe brouwzaal, die nu te klein blijkt. Het nieuwe brouwhuis is het initiatief van oud directeur Willem Geenen uit de vierde generatie, die de opening helaas zelf niet meer mocht meemaken. In geest en gevoel was hij des te meer aanwezig. Jarenlang lagen oude koperen Haubes die hij ooit in Duitsland had gekocht groen te roesten op een hoekje van het brouwerijterrein. Nu staan ze blinkend te schitteren in de lentezon. Zijn zoon Bernd verricht samen met zijn grootmoeder en de gouverneur van Limburg de openingshandeling, waarbij een borstbeeld van oprichter Willem Geenen onthuld wordt. Het beeld is een cadeau van het personeel aan de familie, en onderstreept daarmee eens te meer de band tussen familie en bedrijf.

Voor het zover is, maakt directeur Paul Joosten bekend dat Lindeboom het nieuwe ‘geniet en geef’bier voor Kika zal brouwen. Als eerste aanzet overhandigt hij een cheque voor vijftien duizend euro aan de ambassadeur van Kika. Commissaris van de Koning, gouverneur Theo Bovens, spreekt vol lof over de Limburgse familiebrouwerijen, natuurlijk met een mooi glas vers gebrouwen Gouverneur bier in de hand. Hij vertelt dat de naam ‘Limburg’ eigenlijk betekent: ‘versterking bij de lindebomen’. Dit onderstreept de verbondenheid van de provincie met deze brouwerij dubbel en dwars. Dat geldt overigens ook voor de andere Limburgse brouwerijen haast hij zich te zeggen, vooral sinds hij ontdekt heeft dat ook zij ‘Bovens’gistende bieren brouwen.

Aansluitend biedt pastoor Swillens van Neer een beeld aan van Sint Arnoldus, de beschermheilige der brouwers. Hij zegent het beeld van betovergrootvader Geenen en smeekt de heilige Arnoldus om zijn bescherming voor deze brouwerij. Bij de zegening krijgt het beeld van Willem de volle laag, het wijwater gutst van zijn slapen. Bij de gasten ontsnapt een nauwelijks onderdrukt ‘Oeh’. Ge moet het goe doen, fluistert de pastoor.

Na de officiële handelingen spoedt iedereen zich naar de taps met Lindeboom pils, Gouverneur speciale 140 en Venloosch wit. In het zonnetje, onder de linde op het nieuwe Lindeboomplein en met uitzicht op het nieuwe brouwhuis toasten de gasten op een succesvolle toekomst van deze prachtige brouwerij.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.