Nieuw leven in de fruithaven

Nieuw leven in de fruithaven

[2021] Onlangs was ik op bezoek bij de gloednieuwe Stadshaven brouwerij in Rotterdam. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk was. In een havengebied dat nog vol in ontwikkeling moet komen, is een nieuwe brouwerij neergezet, direct al van een omvang waarbij vrijwel alle craftbrouwerijen die in de laatste twintig jaar zijn ontstaan hun vingers aflikken. Niks valse bescheidenheid of romantische rommeligheid in een afgedankte boerenschuur. Hier staat een indrukwekkende brouwerij met een capaciteit van twee miljoen liter bier per jaar. In één klap staat de brouwerij in de top drie van nieuwe brouwerijen in Nederland. Volgens deondernemer.nl bedraagt de investering ruim zeven miljoen euro.

De brouwerij heeft een ruim opgezet proeflokaal in verschillende sferen: om gezellig met je familie een hapje te eten en wat te drinken, maar ook lange tafels met tap op tafel voor het betere doordrinkwerk. Het oogt nog wel wat verloren, omdat de buurt verder nog niet heel ver ontwikkeld is. Maar het is de omweg absoluut waard. Ook is er een forse winkel met de onvermijdelijke merchandise. Je ziet dat de initiatiefnemers hun ogen goed de kost hebben gegeven en al ruime ervaring hebben in de bierwereld.

De lange doordrinktafels met eigen tap zijn ontleend aan het concept van de Bierfabriek, een horecaconcept dat mede-initiatiefnemer Harm van Deuren al eerder ontwikkelde in Amsterdam, Delft en Almere. De capaciteit van de brouwerij wordt deels gevuld door het brouwen van Horecabier, waarvoor Harm eerder gebruik moest maken van andere brouwerijen. De brouwerij zelf is ruim opgezet, hier is gebouwd met ruimte voor verdubbeling van de capaciteit.

Maar de Stadshaven brouwerij heeft ook een eigen lijn met bieren onder de naam Fearless. Dit verwijst niet alleen naar het team onder leiding van hoofdbrouwer Wesley Aarse, maar ook naar de stoere havenwerkers en zeebonken, die hier werkten, vertrokken en aanmeerden. Ooit was dit de fruithaven, waar sinaasappels, mango’s, bananen van over de hele wereld werden aangevoerd. Met de komst van de containervaart is die bedrijvigheid verder naar de Europoort verhuisd. De Merwehaven, waar de Stadshaven Brouwerij ligt, lag er daarna vele jaren afgedankt en verlaten bij, als een rafelrand van de stad. Tot het moment dat de gemeente en het Havenbedrijf besloten het gebied te herontwikkelen. En er zullen schepen blijven aanmeren. Niet alleen watertaxi’s met dorstige gasten, maar de Merwehaven is ook aangewezen als reservehaven voor cruiseschepen, mocht de haven in het centrum vol liggen. Ik probeer me voorstellen wat er gebeurt als duizenden toeristen uit deze varende flatgebouwen zich ontschepen op de stoep van een brouwerij. Dat wordt flink aanpoten.

De eigen bieren van de Stadshaven Brouwerij maken een knipoog naar dit fruitige maritieme verleden. De namen van de bieren uit deze ‘Fearless Fruit’-lijn verwijzen naar zeemonsters en ander zwemmend tuig zoals Great White, Piranha Tripel en Kraken Blond. Aan ieder bier is een subtiele fuitige toets meegegeven van grapefruit tot kumquats en kiwi’s. Het resultaat is een serie geslaagde en goed doordrinkbare bieren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.