Noord Holland domineert in Dutch Beer Challenge

Noord Holland domineert in Dutch Beer Challenge

[2019] Vanmiddag zijn de winnaars van de vijfde Dutch Beer Challenge bekend gemaakt. Deze wedstrijd om het beste bier van Nederland reikt medailles uit in vierentwintig verschillende categorieën, van pils tot imperial stout. Grote winnaar werd Jopen uit Haarlem, met maar liefst zeven medailles, waarvan één gouden, drie zilveren en drie bronzen. Het bijzondere van Jopen is dat ze hun prijzen winnen in een heel scala van verschillende bierstijlen, van alcoholvrij tot innovatieve bieren. Op de tweede plaats in het medailleklassement staat Hertog Jan. Hertog Jan blijkt vooral sterk in de zwaardere bieren in Belgische stijl. Vooral hun vatgerijptprogramma rond Grand Prestige valt royaal in de prijzen. Wat dat betreft heeft Hertog Jan de smaak te pakken, want onlangs werden vier Hollandse Meesters gelanceerd, drie bieren die gerijpt hebben op een jenevervat en een jenever op basis van bier.

Op de derde plaats is het Uiltje geëindigd met vijf medailles. Haarlem bewijst daarmee dé brouwstad van Nederland te zijn, zowel Jopen als Uiltje vinden hier hun thuis. Het lijkt alsof de zeventiende eeuw is teruggekeerd. Ook toen was Haarlem één van de best gekende biersteden van het land. Het Uiltje heeft hoppigheid tot z’n specialiteit verheven. Vrijwel al hun medailles zijn bereikt in categorieën van stevig gehopte bieren, zoals IPA. Samen met La Trappe is Uiltje de enige brouwerij die twee gouden medailles heeft gehaald. Uiltje doet dat met Bird of Prey en Dr. Raptor, La Trappe met Blond en Tripel. Samen met een zilveren medaille voor La Trappe Wit (in de weizencategorie) en brons voor Quadrupel, staat La Trappe op de vierde plek in het medailleklassement. De trappisten doen het niet slecht, want ook trappistenbrouwerij De Kievit sleept een gouden mediale binnen, voor Zundert 10. Verder valt de breedte aan het aantal winnaars op. Zevenenveertig brouwerijen vielen in de prijzen, van hele grote gekende merken tot hele kleine lokale brouwinitiatieven.

Hoewel ook brouwers mogen meedoen die hun bier elders laten brouwen, valt op dat verreweg de meeste medailles zijn gewonnen door warme brouwers, die hun bier zelf maken. Zou je de score van de koude brouwers meetellen, dan wordt de prestatie van Jopen nog groter. Want ook onder de medaillewinnaars die zelf geen ketels hebben, is er een aantal dat de bieren bij Jopen in Haarlem laat brouwen. Is Haarlem de stad met de meeste medailles, de stad met de meeste bekroonde brouwerijen is Amsterdam. Maar liefst zeven winnaars vinden daar hun thuis. Met deze cijfers zal niemand verbazen dat Noord Holland de brouwprovincie van Nederland is, op afstand gevolgd door Noord Brabant en Limburg.

Voor de eerste lustrumeditie van de Dutch Beer Challenge werden in totaal 441 bieren ingeschreven, die door een internationale jury van 42 bierexperts werden beoordeeld. Na vanmiddag rest er nog één prijs uit te reiken. Dat is de MITRA award voor het beste bier van Nederland. Wie die prijs wint wordt gemaakt op 16 mei, tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Bier in Den Haag. Alle gouden medaillewinnaars vandaag maken kans om de opvolger te worden van Bronckhorster Night Porter.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.