Oh Dennenbier

Oh Dennenbier

[2011]  Het is bijna 6 januari, Drie Koningen. Volgens de traditie is dit de dag dat de kerstboom het huis uit moet. Wie een goede toepassing voor z’n boom zoekt, en hem niet in de haard of in een vreugdevuur wil opstoken, kan z’n licht opsteken bij een brouwerij in de Amerikaanse staat Alaska. De Alaskan brewery komt jaarlijks met een bijzonder winterbier op de markt: Winter ale. Achter deze weinig opvallende naam gaat wel een bijzonder bier schuil. Want Winter Ale is ‘brewed with spruce tips’. Gebrouwen met de topjes van dennenbomen.

Als dit winterbier de mensen in Alaska door de winter moet helpen, moet het wel een goed bier zijn, want de winters zijn er lang. Alaskan winter ale is een amberkleurig bier met 6,4% alcohol. Het is het eerste bier, gemaakt met dennennaalden waar ik ooit van gehoord heb. Afgaand op de naam verwacht ik een bier met dennenboomgeur, zoiets als bekend van bepaalde douchegels. Misschien is het wel een harsig bier. Een harsige smaak zoals ook de Griekse wijn Retsina die heeft. Dat is een smaak die mij niet aanstaat – het komt hard en wrang over. Maar in z’n thuisland is deze wijn een hit. Misschien heb je het warme Griekse klimaat nodig om ervan te kunnen houden. Maar het klimaat in Alaska is allesbehalve warm, zeker in de winter. En gelukkig is het bier niet harsig. Maar ook de geur van sprucetips kom ik niet tegen. Alaskan Winter Ale blijkt een mooi zacht bier, kruidig zonder hoppig te zijn. Het is een eigenlijk prima toegankelijk, wat zwaarder winterbier. Een heerlijk niemendalletje om de grijze dagen en donkere nachten van een koude winter op te vrolijken. Later lees ik op het etiket dat de brouwerij de topjes van de takken van de Sitka spruce gebruikt. Die worden met de hand geplukt in het dorpje Gustavus. De takken van deze legendarische bomen geven het bier een kruidig/bloemig karakter. Had ik het zonder te weten toch goed geproefd.

Overigens is de Winter Ale niet het enige bier van de Alaska Brewery dat geschikt is voor een koude winteravond. Het is zelfs niet het beste winterbier van de brouwerij. Die eer is voorbehouden aan de smoked porter van de brouwerij. Een roetzwart bier met een subtiele rooksmaak. Het bier is gerookt, niet op dennenhout, maar op inheemse esdoorn. Het resultaat is een toegankelijk zacht bier, met tonen van leer en tabak. Ook dit bier heeft een alcoholpercentage van ongeveer 6,5%. In de European Beer Star competitie in november won dit bier voor de derde keer een gouden medaille in de categorie rookbieren. Ook tijdens het Great American Beerfestival eerder dat jaar viel het bier in de prijzen. Hoog tijd dat het ook in Nederland verkrijgbaar is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.