PINT Utrechts Bierbrouwersfestival

PINT Utrechts Bierbrouwersfestival

[2013] Dit weekend werd voor de derde keer het PINT Utrechts Bierbrouwers Festival georganiseerd, een van de meest sympathieke bierfestivals in het land. Een openlucht festival op een fantastische locatie aan de rand van centrum van Utrecht, aan de oevers van de Oude Rijn, in de schaduw van houtzaagmolen De Ster. Het levert een oer Nederlands plaatje op, bierplezier aan het water met molen op de achtergrond. Grote meesters als Jan Steen of Adriaan Brouwer schilderden niet anders. De eerste jaren werd het plaatje compleet gemaakt door een stralende zon aan een prachtige wolkenhemel. Dit jaar lieten de weergoden helaas af en toe verstek gaan. Wel heel Nederlands, zo’n mals regenbuitje, maar waar whisky opengaat van een druppeltje water, is dat bij bier een minder groot genoegen.  Desondanks was het ouderwets druk in Lombok.

Minstens  zo belangrijk voor het succes van het festival zijn de bijzondere bieren die op het festival worden geschonken, allemaal afkomstig van brouwerijen uit de provincie Utrecht. In veel gevallen staat de brouwer zelf achter de tap. Ieder jaar neemt de keuze toe. Het is ongelooflijk hoe de biercultuur in Nederland ontluikt, zowel in aantal als in kwaliteit. Brouwerijen als de Rooie Dop, Hommeles of  Maximus bestonden vijf jaar geleden nog niet. Nu dingen ze mee naar de prijs voor het meest gewaardeerde bier van de provincie. Brouwerij uit VandeStreek had op het festival zelfs zijn ‘coming out’. De bieren zijn nog nergens te verkrijgen. Net als twee jaar geleden mocht ik deel uitmaken van de jury, en net als toen viel het niet mee uit de elf ingediende bieren (één per brouwerij)  het meest gewaardeerde te kiezen. Opvallend was dat de brouwers vooral kiezen voor blonde bieren met een duidelijk (Amerikaans) hoparoma. Slechts twee brouwers weken van deze grootste gemene deler af. Na enige discussie besloot de jury Hoogblond van De Volle Maat tot meest gewaardeerde bier van het festival uit te roepen. Een fruitig blond bier, prachtig in balans met een subtiele, maar duidelijk bittere nasmaak. Een verrassende winnaar, want de Volle Maat is een gloednieuw initiatief van drie maten, die elkaar kennen van het gilde van amateurbrouwers de Amervallei. De prijs was zo onverwacht, dat bij de uitreiking de winnaars zelf op vakantie in het buitenland bleken te zijn. Zij zullen later op een gepast moment de door molenaar Peter Blom met de hand vervaardigde trofee ontvangen.

Maar misschien wel de grootste succesfactor van het festival in Utrecht  is het ongebreidelde enthousiasme van de organisatie, waarvan de kern gevormd wordt door vrijwilligers van het Houtems brouwcollectief, gesponsord door Bert’s Bierhuis. Met tomeloze energie stimuleren ze brouwers, vrijwilligers en bezoekers om van dit festival een succes te maken. En daarin slagen ze – met vlag en wimpel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.