Prikkelende Bierbitches

Prikkelende Bierbitches

[2019]Een van de initiatieven op biergebied waar ik heel blij van word zijn de Bierbitches. Dat klinkt erger dan het is. De Bierbitches is een groep vrouwen die in alles uitstralen dat ze een grote liefde voor bier hebben. Die bierliefde stralen ze niet alleen uit als consument, maar brengen ze ook in de praktijk als brouwer, voorvechter voor consumentenbelangen, StiBON-docent, horeca-ondernemer of als biersommelier. Via Insta en Facebook zijn de enthousiaste bieractiviteiten te volgen. In een wereld die gelukkig steeds minder door mannen gedomineerd wordt, stelen ze regelmatig de show, altijd met een glimlach op het gezicht.

De laatste activiteit van de dames is de lancering van een eigen bier. Brouwerij Poesiat en Kater brengt onder de naam Muuke regelmatig een nieuw bier op de markt, altijd in samenwerking met een bijzondere groep mensen. Voor Muuke #008 zijn de Bierbitches gastbrouwer. Basis van de Muuke is een pale ale. Nummer acht is extra bitchy variant geworden. Het begint nog vrij vriendelijk. Muuke #008 is een New England, pale ale, een bier dat geurt en smaakt naar tropisch fruit. De bitchy twist merk je pas als je de eerste slok hebt genomen. Tijdens het brouwen is Madame Jeanette toegevoegd, de achtste Bierbitch. Dit pepertje ruikt heel fruitig, maar is gevaarlijk scherp. Muuke #008 steekt je dan ook als een schorpioen, op het moment dat je het doorslikt. Een frisse tinteling is het gevolg.

De naam Muuke verwijst naar de naam van één van de werknemers van de voormalige brouwerij De Gekroonde Valk in Amsterdam Oost, niet ver van waar het proeflokaal van Poesiat en Kater nu staat. Ooit was De Gekroonde Valk vermaard om zijn Van Vollenhoven extra stout, totdat de brouwerij door Amstel en Heineken opgekocht werd. Brouwerij Poesiat en Kater brengt onder de naam Van Vollenhoven een paar traditionele recepten van De Gekroonde Valk weer op de markt zoals de stout, een münchener en een princessebier. Het zijn biertypen die een dikke honderd jaar geleden mateloos populair waren, maar tegenwoordig nauwelijks nog gebrouwen worden. Behalve in Amsterdam oost dan.

Onder de naam Poesiat en Kater worden meer eigentijdse biertypen gebrouwen zoals (sessie) IPA’s en experimentele bieren. Een leuke keuze om als twee handen op één buik zowel traditionele biertypen opnieuw tot leven te wekken, als aan nieuwe biertypen te werken die misschien ooit als brouwtraditie de boeken in gaan. Net als Muuke zijn Poesiat en Kater voormalig werknemers van brouwerij Van Vollenhoven. Muuke was boekhouder, Poesiat meester-timmerman en Kater meester-metselaar. Daarnaast zijn ze grondlegger van de christelijke vakbond in Nederland. De oprichter van De Gekroonde Valk stond op zijn beurt aan de basis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het zijn niet de minsten aan wie brouwerij Poesiat en Kater een ode brengt. Het best drink je de bieren vanzelfsprekend in het gezellige proeflokaal in Amsterdam Oost, waar je vanaf de bar of het terras brouwer Julian Alvarez bezig kunt zien met zijn nieuwste creaties.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.