Soft beers

Soft beers

[2018] Met de toegenomen aandacht voor alcohol is het de moeite waard om eens te kijken welke bier een mooie dorstlesser zou kunnen zijn zonder dat de alcohol onmiddellijk naar het hoofd stijgt. Cees ’t Hart, de CEO van Carlsberg noemde deze groep bieren op het Brewers Forum zo mooi ‘soft beers’ een categorie tussen bier en soft drinks in.

Uit de pilsfamilie heeft Heineken een meesterstuk afgeleverd met Heineken 0.0, dat koud gedronken niet de zware moutsmaak heeft, die veel alcoholvrije bieren kenmerkt. Er is heel veel ten goede gekeerd sinds de introductie van Buckler, een dikke dertig jaar geleden. Duitse brouwers hebben het iets makkelijker, want alcoholvrij betekent daar dat het bier tot 0,5% alcohol mag bevatten. Dat lijkt weinig, maar heeft een behoorlijk smaakeffect. Zeker Noordduitse pilseners hebben daarnaast een flinke dosis hop, dat de moutsmaak nog verder onderdrukt. Jever Fun is dan ook een mooi alcoholarm alternatief voor pils.

Dat effect van hop is ook de succesfactor achter de opkomst van alcoholvrije IPA’s. Sommige daarvan zijn eerder een soort hopthee dan een bier, maar de Playground IPA alcoholvrij van VandeStreek uit Utrecht is goed gelukt. Het opvallende is dat het bier ietwat troebel is.

Alcoholarme witbieren, en vooral weizen hebben hetzelfde voordeel dat er natuurlijke smaakstoffen zijn die kunnen maskeren dat de gist niet helemaal op volle kracht heeft kunnen functioneren. Weihenstephan alcoholfrei (let wel, alcoholvrij volgens Duitse regels) is een mooi voorbeeld daarvan. In de witbier categorie scoort Bavaria 0.0 wit hoog.

Albert Heijn brengt sinds kort de alcoholvrije bieren van het Britse Big Drop op de markt. De stout alcohol free is donkerbruin met een hint van Buisman en een interessante toevoeging aan de alcoholvrije familie. Het is mooi om te zien hoe de explosie aan biertypen ook op het alcoholvrije schap tot een verrijking aan keuze voor de consument heeft geleid.

Die ontwikkeling is nog lang niet ten einde. Met de toegenomen populariteit van zure bieren (Berliner weisse en gose) is het een kwestie van tijd voordat er ook een alcoholvrije variant hiervan op de markt komt. Het kruipt nog wat dichter tegen frisdrank aan dan de andere bieren. Gose leent zich bovendien uitstekend om te combineren met vruchtensmaken, waardoor het grensvlak tussen frisdrank en bier helemaal vervaagt. Dat grensvlak was al wazig geworden door de alcoholvrije radlers. Radlers, de combinatie van bier met frisdrank zijn vrij eenvoudig alcoholvrij te produceren. De smaak van de frisdrank overheerst ieder eventueel gebrek van het bier moeiteloos. Het is eigenlijk gewoon frisdrank, misschien iets minder zoet, en met een mooie schuimkraag. Grolsch en Amstel maken beide een prima radler 0.0 die voor geen citroenlimonade onderdoet. Er bestaan ook varianten met andere smaakjes. De Limburgse familiebrouwerij Lindeboom maakt een verdienstelijke radler 0.0 met kersen. Wie nog verder wil opschuiven naar limonade bestelt een Bionade, gebrouwen limonade.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.