Speeltuin

Ronald van der Streek tijdens de DCBC '21

Speeltuin

[2022] In deze maand van de goede voornemens kan ik niet om VandeStreek Bieren heen. Het grootste deel van de productie bestaat uit alcoholarm bier en dat is best bijzonder voor een craftbrouwerij. “Die focus op alcoholvrij bier is eigenlijk bij toeval ontstaan”, vertelt Ronald, samen met zijn broer Sander de oprichter van de brouwerij. “Onze vrouwen waren tegelijkertijd zwanger, en dus leek het ons een goed idee om ons in alcoholvrij bier te verdiepen”.

In de Playgroundserie, die in 2016 van start gaat, spelen de broers een beetje met verschillende ideeën, niet heel anders dan het speelplein bij een school, zo vertelt Ronald, die door magazine Bier! vorige maand werd uitgeroepen tot Bierman van het jaar. Daar waar de meeste experimenten in de Playgroundserie een eenmalig karakter kenden, is dat anders met de alcoholarme IPA die de broers onder het playground label in 2017 op de markt brengen. Dat bier slaat zodanig aan, dat het absoluut onverantwoord zou zijn daar niet  mee door te gaan. Het was het juiste bier op het juiste moment: vol van smaak, pittig, echt bier en toch maar 0,5% alcohol. Een bevriende brouwerij in Beieren brouwde de eerste batches. “Het was vanaf het begin uitverkocht zodra het beschikbaar was”, vertelt Ronald. Wat hielp is dat Albert Heijn juist op dat moment het assortiment alcoholvrij sterk uitbreidde. Helemaal toevallig was dat niet. De categorymanager van AH was op dat moment zelf zwanger.

Het bier wordt eerst in Duitsland gebrouwen, maar al snel besluiten de broers de productie in Utrecht zelf op te starten. Dat stelt de brouwerij wel voor een uitdaging. Er was net in 2017 een nieuwe installatie gezet, en voor de aanpassingen die nodig zijn voor het brouwen van alcoholarm bier was geen geld meer. Stukje bij beetje werd dat toch nog geregeld. “Maar alleen met apparatuur ben je er nog niet’, vertelt Ronald. “Het brouwen van alcoholvrij bier vraagt om een totale andere manier van denken. Je moet letterlijk omdenken.”

Lang heb ik gedacht dat Duitsers de koningen (en koninginnen) zijn van het brouwen van alcoholvrij bier. Dat was ook lang zo, maar dat had maar ten dele te doen met hun brouwkunst. Het heeft ook te maken met wetgeving. In Nederland mag alcoholvrij bier niet meer dan 0,1% alcohol bevatten. In Duitsland en België is dat maximaal 0,5%. Dat verschil lijkt klein, maar technologisch gesproken is het een wereld van verschil. En ook qua smaak. Het kan letterlijk het verschil betekenen tussen lekker en niet te zuipen. Of tussen een investering van een paar duizend euro of een investering van vele tienduizenden euro. Het is nu eenmaal makkelijker en goedkoper om een goed smakend bier te maken met 0,5% alcohol. Het is ironisch dat de Duitsers met hun strenge Reinheitsgebot juist op het gebied van alcoholvrij-wetgeving veel soepeler zijn.

Europese regels zorgen ervoor dat dit bier ook naar Nederland geëxporteerd mag worden en dan als alcoholvrij op de markt komt. Als een Nederlandse brouwer exact hetzelfde bier brouwt, dan mag het ineens niet alcoholvrij heten. De term alcoholarm moet dan op het etiket. Hoe verwarrend is dat ?!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.