Utrecht hopt

Utrecht hopt

[2016] Vorige maand mocht ik het eerste exemplaar van Utrecht Hop! in ontvangst nemen, een gids voor bieren, brouwers en biercafés in de provincie Utrecht. In alle opzichten een bijzonder boek. Auteur Kees Volkers kiest ervoor om eerst de bierhistorie in Utrecht, Amersfoort en de provincie te belichten, voordat hij de golf aan nieuwe brouwers, biercafés en bierwinkels onder de loep neemt. Die geschiedenis leert dat er zo’n dertig jaar geleden geen enkele brouwerij meer actief was in de provincie. Nul, nada, noppes. Hoe anders is dat nu!

Stadscafé Oudaen was in 1990 een van de eerste die het reveil van bier in Utrecht aankondigde. Dat was nog niet zo simpel. Ambtenaren van de Keuringsdienst waren zo overtuigd dat bier doodgefilterd moet zijn, dat ze de brouwsels witbier met gist blokkeerden. Er waren teveel micro-organismen in aanwezig. De meters sloegen door de wijzerplaten. Hoezeer de brouwer ook protesteerde dat gist een integraal deel is van het brouwproces, het bier was troebel en bleef dus geblokkeerd: ongeschikt voor consumptie. Net voordat de brouwerij op de fles zou gaan vanwege deze blokkade, zagen de controleurs het licht (wellicht dankzij een glas Duitse Weizen) en mocht het bier toch getapt worden.

Nu kent de provincie veertig brouwers en enkelen van hen deden hun verhaal. Verhalen die druipen van lef en doorzettingsvermogen. Daniëlle Duits vertelde over het fort Everdingen dat ze samen met Marco Lauret voor één euro hebben overgenomen om er een brouwerij in te beginnen. Een waanzinnig ambitieus project, van brouwen, kamperen, werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt, monumentenzorg, beschermde vleermuizen en het onderdeel zijn van de primaire waterkering. Ewald Visser vertelde hoe hij als jongeman het verbod van zijn moeder trotseerde om bij Kafé België te gaan werken en dat de bierliefde die daar ontstond uiteindelijk brouwerij Maximus baarde. In één van de jongste buurten van Utrecht is de brouwerij het centrum van de buurt geworden. Koen Overheem van Rock City Beers staat op het punt z’n huis te verkopen en zijn baan op te zeggen om de potentie van zijn brouwerij helemaal waar te kunnen maken.

Utrecht Hop! is in eigen beheer uitgegeven. Schrijver Kees Volkers vormt samen met Jan Aussems en Jos Eberson het Houtems Brouw Collectief, dat tot doel heeft de biercultuur in Utrecht te doen leven. Het Utrechts Bierbrouwersfestival is daarvan een van de resultaten, net als deze gids. En uit het Collectief is brouwerij Hommeles voortgekomen, om de bieren van het Brouw Collectief professioneler op de markt te kunnen zetten.

En bij deze brouwers, biercafés en bierwinkels blijft het niet. In de werfkelders aan één van de grachten broeit alweer een nieuwe revolutie. Een revolutie die als ideaal heeft dat iedereen thuis zelf eenvoudig bier kan brouwen. Minibrew heet de experimentele brouwinstallatie die dit mogelijk moeten maken. De ‘brouwerij’ heeft het formaat van een uit de kluiten gewassen filterkoffiemachine. Via een app op je mobiele telefoon laat de brouwerij zich sturen met één vingerdruk. Na het koelen voeg je de gist toe en drie weken later kun je je eigen gebrouwen bier tappen. Er is een bibliotheek van recepten die je na kunt brouwen (ook van bekende bieren) of je kunt je eigen creativiteit de vrije hand geven. Voorlopig is Utrecht niet uitgehopt!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.