Utrechts Bierbrouwersfestival

Utrechts Bierbrouwersfestival

[2011] Eigenlijk is het heel simpel. Alles wat je nodig hebt is een mooie locatie, een paar goede bieren en zonnig maar niet te warm weer. Dat zijn de drie ingrediënten voor een geslaagd bierfestival. Net zoals je van water, gerst en hop een prachtig bier kunt maken. Maar het succes hangt af, van wat je met de drie ingrediënten doet. De organisatoren van het Utrechtsbierbrouwersfestival hebben het juiste recept gevonden. De locatie is uniek: een 18e eeuwse houtzaagmolen in de wijk Lombok in het hartje van Utrecht. Rond molen De Ster ligt een met gras begroeid molenerf waarop een grote tent geplaatst is. Het is bijzonder dat er in Nederland nog zulke prachtige pareltjes van rust midden in de grote stad liggen. Wie op het Molenerf mag wonen is een gelukvogel. Het is ook hard werken vertelt een van de bewoners. Je hebt de plicht het terrein en de speeltuin te onderhouden en ervoor te zorgen dat de molen commercieel geexploiteerd kan worden.

Onderdeel van de exploitatie vandaag is het bierbrouwersfestival. Onder de rood witte tent hebben zich acht van de negen Utrechtse brouwerijen verzameld. Ze zijn er allemaal met tenminste twee festivalbieren. Een brede keuze staat op tap: van witbier als Ouwe Daen van Stadscafé Oudaen tot een stout van Duits & Lauret; van Drie Ringen Meibok tot Pontificale, een zwaar Pausenbier ter ere van Paus Adrianus VI. Veelal zijn de brouwers zelf aanwezig. Een groep bierdeskundigen mag zich uitspreken over het meest gewaardeerde bier van Utrecht. Een schier onmogelijke opgave. De bierstijlen zijn zo verschillend, dat vergelijken heel lastig is.

In de vijftiende eeuw moest een Utrechter die met z’n bier rommelde door het aan te lengen een boete betalen van 50.000 stenen, te gebruiken voor de stadswallen. Het alternatief was een verbanning van tien jaar. Daar hoeven de huidige brouwers niet bang voor te zijn. De bieren zijn uitstekend.  Toch kan er maar één brouwer winnen en na een geanimeerde jury discussie rolt Brutus van brouwerij Maximus uit de bus. Maximus is een jonge brouwerij uit Leidsche Rijn, eigenlijk nog in wording. Hun Brutus is een American Amber Lager met een mooie opwekkende hopbitters en een complexe smaak. Die smaak draagt een schuimkraag als een koningskroon. Prachtig.

De opkomst bij het festival is overweldigend. Er staat een lange rij op het ophaalbruggetje naar het Molenerf. Aan de duizend proefglazen heeft de organisatie bij lange na niet genoeg. De eerste brouwerij is anderhalf uur na opening al door al z’n bieren heen. Er is veel en gemêleerd publiek: vrouw, man, oud, jong. Op de aangrenzende speelplaats letten stelletjes met proefglaasjes in de hand op de spelende kroost. Bij bekendmaking van de winnaar moet brouwerij Maximus in allerijl met een taxi nieuwe biervaten laten komen. Het bier is op, en de winnaar wil iedereen proeven. Het flessenbier, dat eigenlijk alleen voor meenemen is bedoeld, komt het terrein niet af. Het is veel te aanlokkelijk om het bier hier en nu in het lentezonnetje te drinken onder de klanken van band. Dit initiatief vraagt om herhaling, op meerdere plaatsen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.