Vrijheid

Vrijheid

[2014] Afgelopen maand presenteerden de brouwers uit Gulpen hun nieuwe merkuitstraling en slogan. Marketinggoeroes en internationale concerns zouden het misschien een nieuwe corporate branding noemen, maar die term past niet zo bij dit oer-Limburgse familiebedrijf. Wat wel past is de manier waarop Gulpener de nieuwe accenten in de merkbeleving presenteerde: tijdens de hopoogst in de hoptuinen van Reijmerstok. In een donkere schuur bij één van de prachtige carréboerderijen die dit deel van Limburg rijk is, stonden directeur John Halmans en zijn toekomstig opvolger Jan Paul Rutten klaar om de deelnemers aan de hopwandeling vol overgave de nieuwe slogan te onthullen, die past bij de onafhankelijke familiebrouwerij waar Jan Paul binnenkort als achtste generatie aan het roer zal staan. Ondanks de nieuwe uitstraling zal de identiteit van het bedrijf niet veranderen. Duurzaamheid en binding met de regio zijn onlosmakelijk met Gulpener verbonden. Maar in een tijd dat iedereen de mond vol heeft van duurzaamheid (en het slechts zelden zo in de praktijk brengt als Gulpener) is het tijd om een nieuwe weg in te slaan.

Voor de aanwezigen is het spannend. Weet Gulpener weer inspirerend voor de troepen uit te lopen en anderen te motiveren een stap voorwaarts te maken, net als toen met ‘Op de toekomst’? De nieuwe slogan is ‘De vrije brouwer’. Een mooie pakkende term. In een periode dat de mondiale bier top drie loerend rondjes rond elkaar draait om de zoveelste consolidatieslag te slaan en efficiëntie boven smaak te laten prevaleren, is Gulpener een trots en vrij familiebedrijf. Eén van de vier regionale onafhankelijke familiebrouwerijen die Nederland nog telt, met een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Met de vrijheid om nieuwe wegen in te slaan en de Nederlandse biercultuur verder te verrijken.

Gelukkig heeft Gulpener de trend kunnen weerstaan om zichzelf ‘craftbrewer’ te noemen in de hoop mee te surfen op het succes van de hippe jonge brouwerijtjes. Niet alleen raakt de term ‘craft’ uitgehold, het heeft iets sneus om als brouwerij de eeuwenoude traditie op die manier een eigentijdse glans te geven omdat men blijkbaar moet benadrukken dat het om ‘craft’, het ambacht gaat.

Gulpener put inspiratie uit “Die Freien Brauer”, een vereniging van onafhankelijke brouwerijen in Duitsland, met enkele leden in omringende landen, zoals Luxemburg en Oostenrijk. In Nederland is Gulpener het enige lid. Ook hier toont de brouwerij zich Limburgs: het buitenland is er immers nooit ver weg.

Het logo en de etiketten van de bieren kregen tegelijkertijd een opfrisbeurt. Het is allemaal wat strakker en wat helderder. Bovendien is er een duidelijke referentie naar het verleden, zoals in deze tijdsgeest past. In rode letters staat in rode letters GB geschreven, strak en kloek, op dezelfde manier als in de jaren vijftig. De oude vrachtwagen die in de poort naast het kantoor geparkeerd staat, is ineens weer bij de tijd. De nieuwe etiketten geven een smaakomschrijving van de bieren en bovendien suggesties voor bier en spijscombinaties. Dat werd direct succesvol in praktijk gebracht. Na de presentatie stonden er heerlijke frisse bieren klaar met bijpassende hapjes.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.