Zundert 5

Zundert 5

[2018] Op 6 december is het vijf jaar geleden dat Nederlands jongste trappistenbrouwerij de markt betrad met haar eerste bier, destijds nog eenvoudigweg ‘Zundert’ geheten. Inmiddels is daar een ‘8’ aan toegevoegd, want trappistenbrouwerij De Kievit heeft eerder dit jaar een tweede bier op de markt gebracht, de ‘Zundert 10’. Dat cijfer verwijst niet naar de perfectheid van het bier, maar naar het alcoholgehalte. Trappisten zijn niet het type om zichzelf op de borst te kloppen.

Het is mooi om te zien hoe de jonge brouwerij in deze woelige tijden zo lang heeft vastgehouden om maar één bier op de markt te brengen. Pas nadat ze er helemaal van overtuigd waren dat ze jaar in, jaar uit, consequent een uitstekend bier konden brouwen, besloten de broeders uit Zundert om voor een tweede bier te kiezen. Het hoeft niet snel, maar gaat wel gedegen.

Abdij Maria Toevlucht heeft in de eerste ruime eeuw van haar bestaan nooit een bier gebrouwen. Er is geen oud, beduimeld, recept om op terug te vallen. De monniken besluiten ook niet te doen alsof. Aan de andere kant is het bier geen resultaat van een uitgebreid marktonderzoek. Dat is niet in overeenstemming met het eigenzinnige karakter van de kloostergemeenschap. In plaats daarvan onderzoeken de broeders het bestaande bierlandschap onder leiding van twee deskundigen. Leerzaam en lekker. Het doel is te komen tot een bier dat wel in de monastieke brouwtraditie past, maar toch een zekere eigenheid heeft. Het moet zeker geen kopie van een bestaand bier worden. De broeders proeven verschillende bierentypen, van weizen tot quadrupel en van geuzes tot rookbier om vast te stellen welk smaak het best bij de nieuwe brouwerij van de abdij zou passen. Soms gieten ze twee bieren bij elkaar om te proeven wat voor een smaak dat geeft. Op die manier ontstaat een idee voor de smaakrichting die het nieuwe bier. Want een smaak alleen met woorden beschrijven is best lastig. Zeker als je die beschreven smaak daarna moet nabrouwen. Een half jaar later herhaalt de groep de proeverij, met een gerichtere selectie aan bieren. Dit om er zeker van te zijn dat het nieuwe bier in alle seizoenen past. Tijd heeft in een klooster een andere dimensie dat daarbuiten. Het is nog een hele exercitie, want de ene monnik komt uit een Duitse biertraditie, de andere uit een Belgische en weer een ander heeft bijna nooit bier gedronken.

Als eerste worden ze het eens over de kleur. De koperkleurige kleur met oranje gloed voor Zundert 8 bevalt het best. Een kleur waarvan marketeers zeggen dat hij ‘dood’ is. Niemand wil meer amber. Maar het bier wordt niet voor marketeers gebrouwen. Langzaam wordt ook de smaakrichting duidelijk. Iets zwoels van caramel, met een zekere kruidigheid van hop en enkele andere kruiden en een droge, licht bittere afdronk die naar meer doet verlangen. Het aroma moet de hele mond vullen. De brouwmeester brouwt drie bieren, die elk één element in versterkte mate bezitten. Ze worden gemengd om de optimale verhouding tussen de aroma’s te bepalen. Dan volgt het meesterstuk: het brouwen van het bier op basis van alle indrukken. Dat is gelukt. In vijf jaar is Zundert 8 uitgegroeid tot een vaste waarde op de bierkaart.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.