Als de lijsttrekker een bier is, welke dan? versie 2023

Als de lijsttrekker een bier is, welke dan? versie 2023

[2023] Het is iedere keer weer een leuke vraag om bij stil te staan, zo rond de verkiezingen: als de lijsttrekker een bier is, welke dan? Dit jaar is het helemaal bijzonder, want er zijn zoveel nieuwe gezichten. Hoewel… Dit keer heb ik er minder lol in dan gewoonlijk. Op de valreep heeft de Tweede Kamer besloten de accijns op bier behoorlijk te verhogen op een moment dat de hele systematiek van accijnsheffing ook al op de schop gaat. Laten we hopen dat de nieuwe lijsttrekkers wat biervriendelijker zijn.

Laat ik beginnen met Dilan Yesilgöz. Het is flauw om haar met het Turkse Efespils te vergelijken, alleen omdat haar wortels in dat land liggen. Nee, het moet een echt Nederlands bier zijn.  Een bier dat strijdbaar en pittig is. Na haar veelbesproken boksfilmpje met Rico Verhoeven denk ik dat een Frontaal Juice Punch wel een goede keuze is. Pieter Omtzigt is een Tukker puur sang. Nuchter, maar ook al eeuwen kamerlid. Voor mijn gevoel te eigenwijs om Grolsch te zijn. Nee, Pieter is een Othmar Bock. Bij voorkeur een gerijpte. Of een Othmar Weizen, als een wijze uit het oosten. Dat kan natuurlijk ook.

Een bier te verzinnen dat past bij Frans Timmermans heeft mij het meest plezier gegeven. Het moet een bier zijn dat bestaat uit een mengeling van tenminste twee verschillende brouwsels, net als PvdA en GroenLinks. Iets Limburgs zou ook wel mooi zijn. Een bier dat ook een respectabele leeftijd heeft. De Europese dimensie komt dan uit het feit dat het biertype tegenwoordig vooral bekend is uit een ander land. Het land waar niet toevallig de Europese Commissie zetelt. En natuurlijk is het bier duurzaam gebrouwen. Timmermans is Mestreechs Aajt van Gulpener: complex, tikje zuur, en van alle markten thuis. Het is nauw verwant aan Vlaams Oud Bruin.

Geert Wilders staat helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum. Inmiddels is hij als langstzittend kamerlid de nestor van de kamer geworden. Hij is honkvast. Voor mij dus ook geen reden om van bier te wisselen. Net als in 2021 is Geert Wilders Venloosch Wit. Caroline van der Plas is van de afdeling ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Bij haar hoort zeker geen bier met stadse fratsen zoals een double dryhopped oatmeal milkshake IPA. Nee, een mooi pils moet het zijn, het liefst één met veel B’s in de naam. Laat ik kiezen voor Brouwersbier, het huismerk van Albert Heijn. Rob Jetten is verantwoord en weloverwogen. Een 0.0 lijkt me zo. Maar dan wel eentje met pit. Zou VandeStreek Playground iets zijn? Bij Esther Ouwenand past een bier dat goed is voor de natuur. In 2021 koos ik voor Fuut Fieuw van Bird. Dit keer is er meer aandacht voor de bloemetjes en de bijtjes en kies ik voor Budels Honing Bio.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lijsttrekkers te bespreken. Maar net als bij een bierproeverij geldt: in de beperking toont zich de meester. En met deze zeven bieren is er een mooie staalkaart van politiek Nederland gegeven.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.