Als de lijsttrekker een bier is, welke dan? – versie 2021

Als de lijsttrekker een bier is, welke dan? – versie 2021

[2021] Net als vier jaar geleden heb ik me ook bij deze verkiezingen weer het hoofd gebroken over de vraag: als de lijsttrekker een bier is, welke dan? Laat ik beginnen met Mark Rutte van de VVD. Mark is een IPA. Al jarenlang is IPA het boegbeeld van de craftbierbeweging. Er bestaan inmiddels zoveel versies van (West Coast, East Coast, Dark, New England, Sour, White, Double, Triple en zelf Imperial) dat je er bijna alle kanten mee op kunt. Mark Rutte is een IPA en wel de Jopen Mooie Nel. Waarom? Omdat dit een prijswinnend bier is, een paar jaar geleden zelfs uitgeroepen tot het beste van Nederland. En de letters IPA? Die staan voor: Ik? Premier, Alweer!

Wopke Hoekstra van het CDA vind ik lastiger te plaatsen. Het is een man van de McKinsey adviezen en als minister van financiën ook van het grote geld. Meer een wijnman dan een bierman, lijkt me. Maar misschien vergis ik me. Een grote internationale brouwer in ieder geval. Betrouwbare kwaliteit. Heineken pils wellicht. Ook Sigrid Kaag van D’66 is een nieuwe ster aan het firmament. Met haar buitenlandse ervaring in verre landen moet het zeker een bier zijn met wat exotische kruiden. Mannenliefde van Oedipus lijkt me passen, gebrouwen met sechuanpeper en citroengras. Als we de regeringspartijen verder volgen, komen we tenslotte bij Gert Jan Segers van de Christen Unie uit. Ik ga voor een bier van een brouwerij die gevestigd is in een kerk. Nee, niet Jopen, maar Stanislaus Brewskovitsch. En dan lijkt met de Triple Rock Church me wel toepasselijk.

Dan de oppositie. Met de nadruk die Forum voor Democratie in de campagne op de Covidcrisis legt, moet Thierry Baudet wel een Corona zijn. Weliswaar komt het bier uit Mexico, maar zit wel in een blanke fles. Brouwerij Uiltje had ook nog gekund, maar die hebben geloof ik geen bier dat Minerva heet. Lilianne Ploumen van de PvdA moet iets Limburgs zijn, bourgondisch en gezellig. Ik kies voor Hertog Jan. Ook al omdat deze Hertog Jan held van alle bierdrinkers werd toen hij, gezeten op een biervat, de bierpul hief met de gewone soldaten die hem de overwinning geschonken hadden. Nu zie ik Lilianne niet direct op een biervat zitten, maar verder komt het verhaal een eind in de buurt als de PvdA gaat winnen. Bij Jesse Klaver past natuurlijk een bier van een brouwerij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wat dacht je van de gloednieuwe duurzame brouwerij van De Leckere uit Utrecht? En laten zij nou net een bockbier op de markt brengen met de naam Rode Toren. Dat lijkt me uitstekend passen. Lilian Marijnissen heeft, net als haar bijna naamgenoot, voor mij een duidelijke regionale connectie, in dit geval Brabant. Vandeoirsprong uit Oirschot vind ik wel een goede. Helemaal omdat zij een bier brouwen dat OPA heet. De familiebanden lopen bij het lijsttrekkerschap van de SP van vader naar dochter en straks misschien nog wel een generatie verder. De keuze ligt daarmee voor de hand. Dat ik bij Geert Wilders (PVV) niet eerder aan Venloosch Wit heb gedacht, is bijna onvergeeflijk. Bird Brewery is met al die geestige vogelnamen een logisch thuis voor Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Zullen we voor Fuut Fieuw kiezen?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.