Een ode aan Tim

Een ode aan Tim

[2023] Tim Newey is uitbater van The Old Swann Inn in Netherton, een klein plaatsje in de Midlands van Engeland. Het is zo’n typisch Engelse pub: veel spiegels, veel hout, dat hier rood geverfd is. Een pot gekookte eieren staat achter de bar voor wie honger heeft. Dit gebied staat bekend als Black Country. Ooit werd het gedomineerd door kolenmijnen en zware industrie. Hier begon in de achttiende eeuw de Industriële Revolutie, die de het groene heuvellandschap omtoverde in één rokende, beroete omgeving. Vandaar de naam: Black Country. De ‘claim to fame’ van Netherton is dat hier de ankers gegoten werden van het gedoemde schip Titanic. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de ondergang van het schip is een replica van het anker geplaatst in een klein parkje, recht tegenover de Old Swan. Die replica is in Sheffield gemaakt en met paard en wagen naar Netherton gebracht. In de Black Country is inmiddels vrijwel alle industrie verdwenen.

Niemand in Netherton kent The Old Swann. Inwoners van de Black Country hebben de bijzondere gewoonte om iedere pub een bijnaam te geven. The Old Swann Inn staat lokaal bekend als Pardoe. Mrs Pardoe was de vorige uitbaatster van deze pub. Een zwijgzaam type met donkere ogen en een doordringende blik die de grootste dronkaard tot bedaren weet te brengen. Ze drinkt geen druppel alcohol, maar keurt alle vaten bier die er getapt worden. ‘It’s disgusting, so it must be good’ zou volgens overlevering haar goedkeuring geweest zijn. De Inn verkoopt namelijk niet alleen ale, het brouwt dit zelf. In 1974 is Mrs Pardoe één van de vier laatste pubs in heel Engeland, die hun eigen bier ter plaatse brouwt: een originele brewpub. Tim Newey neemt samen met zakelijk partner Paul Cooksey het zieltogende bedrijf van Mrs Pardoe over.

Tot op de dag van vandaag brouwen de broers hier nog steeds hun bitter en mild. In de brouwerij achter de pub lijkt de tijd stil te staan. Het is een typische Victoriaanse torenbrouwerij. Dat betekent dat alle brouwstappen onder elkaar geplaatst zijn, waardoor je geen pomp nodig hebt. De brouwerij ziet eruit als een levend museum. De beslagkuip is van hout en de kookketel niet meer dan een koperen kuip zonder deksel.

Tim lijkt zelf ook uit een teletijdmachine gestapt te zijn. Hij kleedt zich iedere dag in een wit hemd met zwart vest waaraan een gouden horlogeketting hangt. Een grijs gestreepte jacquetbroek maakt het helemaal af. Hij heeft een indrukwekkende grijze baard waarboven heldere kraaloogjes vanachter een gouden bril zijn gasten onderzoekend aankijken. Uiterlijk onbewogen vertelt Tim dat het erfgoed, waarvan hij en zijn broeder nu hoeder zijn, het moeilijk heeft. Na Covid zijn de drinkgewoontes in het dorp veranderd. Mensen komen minder naar de kroeg. Als ze bier drinken is het lager, niet langer zijn ales. Nu dat ook de prijzen voor grondstoffen en energie gestegen zijn, is het bijna helemaal niet meer vol te houden. Ze hebben al een paar keer op het punt gestaan om de deuren voor goed te sluiten. Het portret waarop Mrs Pardoe met strenge ogen de Smoke Room in kijkt, is nog net niet omgedraaid. Dat zou ook eeuwig zonde zijn. The Old Swann Inn is zo’n uniek bedrijf. Het verdient een plekje op iedere bierreis naar de Britse Eilanden.

2 Reactie's
 • Frank Boon
  Geplaatst op 07:47h, 16 augustus

  Dag Henri, ik bezocht The Old Swan in 1982; wat fijn dat het nog bestaat ! Toen ik in 1982 in Birmingham was voor de “Brewex” bezocht ik de Davenport Brewery, een mooie brouwerij met veel cask conditioned ales, ondertussen ook ter ziele gegaan. De productiedirecteur wou mij een bijzondere kleine brouwerij laten zien en reed met mij helemaal naar The Old Swan. Ik herinner mij de grote blokken steenkool in de open “oven” en het blinkende koper: 2 Dames waren vlijtig het koper aan het poetsen… Zij hadden grote, ovale etiketten die met biergist op de flessen werden gekleefd; wordt er nu nog flessenbier geproduceerd ? Beste groeten !

  • Henri Reuchlin
   Geplaatst op 12:32h, 20 augustus

   Beste Frank, Dank voor je reactie. Er is nog veel hetzelfde gebleven, hoewel de steenkool nu door gas is vervangen. Flessenbier heb ik niet gezien. Zo ver ik weet wordt nu al het bier in de eigen pub verkocht. Voor zolang het nog duurt. Want Tim heeft er een zwaar hoofd in, dat hij dit nog lang kan volhouden.