SMaSH

SMaSH

[2020] Hop is de smaakmaker in veel bieren. Dat mag geen nieuws heten. Maar wat de verschillen in aroma zijn tussen de verschillende hopvariëteiten, dat is veel minder bekend, zeker zo bij de consument. “Daar moet wat aan gebeuren”, dacht Carel Krol van het Hollands Hophuis. Hij daagde zes Nederlandse brouwerijen uit om een zogenaamd smash-bier te maken. SMASH staat voor single malt and single hop. Een smashbier maakt het mogelijk de eigenschap van één soort mout en hop duidelijk naar voren te laten komen. In het geval van het initiatief van Carel staat hop vanzelfsprekend centraal.

“De brouwer gebruikt een relatief simpel recept, omdat je maar één mout gebruikt”, licht hij toe. “Daaraan voeg je maar één aromahopvariëteit aan toe, ook voor de bitterheid.” De brouwers reageerden direct enthousiast over het idee. “Er is maar één afvaller”, verklapt Carel. “Niet omdat hij het niet leuk vond, maar omdat het idee simpelweg niet in het brouwschema past. Iedere deelnemende brouwer heeft een andere hopvariëteit toegewezen gekregen. Daarbij heeft Carel gekozen voor Europese hoppen. “Veel brouwers kiezen automatisch voor hop van ver weg, zeker als ze een fruitige toets aan het bier willen geven. Dat is helemaal niet nodig. Ook hier in Europa groeien heel aromatische hopvariëteiten. Er is zoveel moois! Bovendien scheelt het een boel gesleep met grondstoffen.”

Carel heeft ervoor gekozen om soms onbekende hopvariëteiten uit verschillende Europese landen in het zonnetje te zetten. Zo heeft VandeStreek een fris doordrinkbare pale ale gebrouwen met de onbekende hop Junga uit Polen. Van Moll laat Callista uit het Duitse Tettnang stralen in een New England Pale Ale (wat dan weer niet zo Europees klinkt). Van Moll mocht daarbij niet alleen gebruik maken van gedroogde pellets, maar ook een nieuw product: wethop. Daarbij wordt de hop eerst ingeblikt en daarna pas gesteriliseerd. Zo ontstaat een soort pasta, waarin het aroma beter bewaard is gebleven dan bij de klassieke verwerkingsmethode.

Als tegenwicht voor de fruitige hopvariëteiten uit Amerika ontwikkelde het Duitse onderzoeksinstituut in Hüll in de Hallertau de variëteit Melon. In de Goudhaan van Bird Brewery is het niet moeilijk te proeven dat die naam goed gekozen is: honingmeloen is goed waarneembaar. Barbe Rouge uit Frankrijk heeft dan weer tonen van rood fruit en aardbei. Het verleidde brouwerij De Prael ertoe om als enige brouwerij geen bleke mout te gebruiken, maar Vienna. Brouwer Fer Kok haalde zijn inspiratie uit een recept voor een Vienna lager dat hij jaren geleden brouwde met de eerste lichting StiBON biersommeliers in opleiding. Dit ondergistende amberkleurige neefje van het pils is een ondergewaardeerd biertype en wordt nog maar weinig gebrouwen. Als enige bier, heeft in dit bier ook de mout een belangrijke rol gekregen. Dutch Bargain speelt ook met mout, maar wel een beetje vals. Naast gerstemout is er ook wat haver gebruikt bij ‘As bitter as Ariane Grande’s exes’. Rock City Brewing zet de versterker op tien met zijn dubbel IPA met Sorachi Ace uit Oostenrijk. Die hopvariëteit komt weliswaar van oorsprong uit Japan, maar komt bij een hopboer in Oostenrijk ook helemaal tot z’n recht. De SMaSH bieren zijn gebrouwen voor en in samenwerking met webshop BeerWulf, en alleen daar te bestellen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.