
27 dec Staar op een naar jaar
[2021] Het was een bewogen bierjaar, 2021. Een jaar waarin opluchting net iets te vaak werd gevolgd door teleurstelling. Op 28 april mogen de terrassen eindelijk open. Michel Ordeman van Jopen noemt het ‘bevrijdingsdag’ en zo voelt het ook. Maar in november gaat de hele horeca weer om vijf uur op slot. De markantste draai is de opening van het nachtleven (Dansen met Jansen) in juni, die de regering na precies een week weer terugdraait. Onze veerkracht wordt flink op de proef gesteld en we eindigen het jaar zoals we begonnen: het is onmogelijk om in dit land bier te kopen na acht uur ’s avonds. Vooral de pilsbrouwers hebben er onder te lijden. Grote evenementen zijn bijna niet mogelijk. Het EK voetbal gaat als een nachtkaars uit. Thuis zijn we bijzonderder bieren gaan drinken. En ook alcoholvrij natuurlijk.
Maar niet alleen de coronacrisis trekt een zware wissel op de bierwereld. Ook de overheid heeft wat nare ideeën in petto. Zo wordt in februari de invoering van statiegeld op blik aangekondigd voor 2023. Brouwers en winkeliers steggelen sindsdien hoe de lege blikjes ingenomen moeten worden. Goedkoper zal het voor de consument in ieder geval niet worden. In september komt de overheid met het plan om de accijnsheffing om te gooien. Vooral kleine brouwerijen en zwaardere bieren worden sterker belast. Op het laatste moment starten Nederlandse Brouwers en CRAFT ieder hun eigen campagne om deze wijziging tegen te gaan. Dat de publieksactie niet in gezamenlijkheid is opgezet, is verwarrend en jammer. Bij beide organisaties treedt de voorzitter af, in beide gevallen vanwege hun dagelijkse betrokkenheid bij een brouwerij. Door de overname van Uiltje Swinkels Family Brewers komt CRAFT voorzitter Bart van Kleef in een vervelende socialmediastorm terecht. Zijn opvolger Jos Oostendorp maakt vanaf juni een vliegende start als nieuwe voorzitter.
Het hele jaar regent het online initiatieven. Zelfs de Week van het Nederlandse Bier wordt alleen via het scherm gevierd. De meest markante initiatieven komen van Ronald van de Streek en zijn collega’s. De podcast F*ck Wijn, samen met Ronald Giphart, is een groot succes. Volkomen terecht wordt hij door magazine Bier! uitgeroepen tot Bierman van het jaar. Grolsch lanceert een limited edition serie met als thema hoop, geloof, liefde en geluk. Bij het eerste bier ‘Hoop’ verzuimt de brouwer na te kijken of de naam niet al geregistreerd is. In plaats van een juridisch gevecht besluiten brouwerij Hoop uit Zaandam en Grolsch een spreekwoordelijke Vredespijp te roken: ze maken een collab. Dit is toch al een jaar van bijzondere collabs. In april brouwt Lowlander samen met HEMA een tompouce-bier. En het blijkt geen 1 aprilgrap. BrewDog komt in dit smaaksegment met een witte chocoladebier samen met Tony Chocolony, gevolgd door een even opvallende samenwerking met de Trappisten van Koningshoeven. Die laatste samenwerking levert een bijzondere quadrupel op. De Trappisten van Westmalle brengen juist een oude vertrouwde op de markt: de Extra.
Nevel wint met Meander de MITRA award op de Dutch Beer Challenge. De brouwerij start een crowdfunding om te kunnen verhuizen. Ook Oproer krijgt een nieuw onderkomen dankzij een succesvolle crowdfunding. Frontaal steekt beide initiatieven naar de kroon met een ambitieus miljoenenplan. In Rotterdam opent de Stadshavenbrouwerij, direct een van de grootste nieuwe brouwerijen van Nederland. Aan ambitie voor een mooie toekomst geen gebrek.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.