Verbroedering in de Binckhorst

Verbroedering in de Binckhorst

[2017] Afgelopen weekend deed ik mee aan de Bier & Hop Tour in de Haagse Binckhorst. De Binckhorst is een (voormalig) industrieterrein aan de rand van de stad, dat in hoog tempo wordt omgebouwd tot creatieve zone en waar op termijn vijf tot tienduizend woningen moeten verrijzen. Ooit was de polder het afvoerputje van de stad, waar alle bedrijvigheid heen werd gestuurd, die men in de stad niet wenste. Op de begraafplaats Sint Barbara, die nu als groene oase tussen de loodsen en bouwwerkzaamheden ligt, werden de ‘reizigers’ begraven die men liever niet bij de andere dodenakkers wilde hebben. Maar voor de meeste Hagenaars is de Binckhorst de plek waar je naar toe ging voor je auto, voor een gloednieuw exemplaar of een tweedehands deurpaneel bij de sloop. Inmiddels is het grootste deel van de autonijverheid nog verder de stad uitgejaagd. Zo is er meer ruimte voor nieuwe creativiteit.

De eerste associatie met Bier & Hop in de Binckhorst is de brouwerij van Kompaan, die aan één van de havens z’n thuis heeft gevonden. Een prima plek om aan de kade van een verser dan vers bier te genieten. Dat het team van Jasper en Jeroen heerlijk bier kan brouwen is inmiddels tot ver buiten de regio bekend. Hun Bloedbroeder won dit jaar zelfs de MITRA-award voor het beste bier van de Dutch Beer Challenge.

Bier verbindt. Dat onderstrepen de mannen van Kompaan aan met de namen van hun brouwerij en de bieren. Het was ook de gedachte die Sabrina Lindemann had toen ze als ‘urban catalyzer’ en kwartiermaker voor de Binckhorst ondernemers in de wijk dichter bij elkaar wilde brengen. Het resulteerde enkele jaren geleden in Binckse Belofte, een eigenwijs maar vlot doordrinkbaar bier. Om recht te doen aan de hardwerkende rauwe randjes van de Binckhorst is het etiket dat van schuurpapier gemaakt. Je kunt de fles nog gebruiken als gereedschap als ze leeg is. Het wordt vanzelfsprekend door Kompaan gebrouwen.

Om het bier nog ‘Binckser’ te maken en meer mensen bij het project te betrekken, besloot Sabrina ook zelf hop aan te planten. Op een braakliggend terrein achter de begraafplaats Sint Barbara staan vijftig hopplanten in een soort carrousel opgesteld. Van een afstandje lijkt het er wel op of er achter de hoge heggen van de begraafplaats een soort circustent zonder zeildoek of een verstilde draaimolen staat. Sabrina probeert er verschillende hopsoorten uit. Niet iedere plant is even gelukkig met de zeewind die over het terrein waait. Perle gaat er ijl uitzien, het lijkt wel of de bladeren wegwaaien. Ook Cascade heeft het er niet naar z’n zin. Maar Merkur en Whitbread Golding doen het uitstekend, net als Chinook. “Die geeft een lekker vette stengel”, zegt Sabrina enthousiast. De planten groeien in emmers. “Zo kunnen we de planten makkelijk verhuizen als de plannen om hier een crematorium te bouwen ooit verwezenlijkt zouden worden”, legt Sabrina uit. Vorig jaar was de eerste oogst: een hele emmer hopbellen, waar na het drogen maar een fractie van overbleef. Brouwerij Kleinduimpje brouwde er een bier van: Bincks Bloed, een dubbel IPA om de hopsmaak goed naar voren te laten komen. Er was net genoeg hop voor honderdtwintig flesjes, die met de hand genummerd zijn. Waar beter te proeven dan in de schaduw van de groeiende hop tijdens de tour?

Follow my blog with Bloglovin

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.