
13 mei Generaties in plaats van kwartalen
[2009] Sinds ongeveer een jaar weten we waar een sterke focus op kwartaalcijfers toe kan leiden. Toe kan lijden moet ik misschien wel zeggen. Bedrijven die door hordes hebzuchtige beleggers worden opgejaagd om iedere drie maanden nog mooiere cijfers te laten zien dan voorheen. In een ideale wereld zorgt dit voor een scherpe ondernemerszin en gezonde groei. Maar in een niet zo ideale wereld zorgt het voor opgepoetste cijfers en gebrek aan aandacht voor de lange termijn.
Het is een verademing dat er ook bedrijven zijn die zich van nature richten op ondernemen voor de lange termijn. Bij iedere eigenaar van een familiebedrijf speelt niet de volgende beurspublicatie, maar de volgende generatie. Hoe zorg je ervoor dat je het bedrijf dat je van je ouders geërfd hebt, zo goed overdraagt aan je kinderen? Dat is de belangrijkste vraag. Denken in generaties in plaats van kwartalen.
Een eeuw geleden telde ons land nog ruim honderd onafhankelijke brouwerijen. Verreweg het grootste deel daarvan kon het hoofd niet boven water houden of werd overgenomen. Een trend die nog steeds doorzet. Van de vier grote brouwerijen in Nederland behoren er inmiddels drie tot de grootste bierconcerns ter wereld. Alleen Heineken is in het spel van globalisering jager in plaats van prooi gebleken. Naast de vier grote bedrijven zijn in Nederland nog vier regionale familiebrouwerijen actief. Deze week kondigden zijn een samenwerkingsverband aan. Voor het sponsoren van de Championsleague of de Eerste Divisie zijn ze niet rijk genoeg. Dat maken ze meer dan goed in een rijkdom aan verschillende bieren en misschien het sponsoren van de lokale voetbalvereniging.
De brouwers die gaan samenwerken in de Kring van Familiebrouwerijen zijn Alfa, Budels, Gulpener en Lindeboom. Het zijn brouwerijen met samen meer dan 500 jaar ervaring in het maken van lekker en succesvol bier. John Halmans (Gulpener) ziet het zo: “In alle onafhankelijkheid kunnen we elkaar versterken. Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt.” Of zoals Harry Meens (Alfa) het uitdrukt: “Zie ons als partners. Wij staan voor een andere manier van ondernemen. Structurele groei is niet zaligmakend.” Carine Arts (Budel) noemt als voordeel dat ze geen bier hoeft te brouwen voor een groot publiek. “Onze bieren hoeven niet iedereen aan te spreken. Wij maken iets bijzonders voor de echte liefhebber. Juist daardoor kun je bieren met karakter brouwen.” Willem Geenen (Lindeboom) noemt zijn bieren ’t bier van hier. “Verbondenheid met de regio is belangrijk. Hier begon mijn overgrootvader met het brouwen van bier, hier liggen onze wortels.”
Op een feestelijke bijeenkomst in Voerendaal ondertekenden de vier brouwers het manifest van de familiebrouwerijen. Daarin staan de waarden opgesomd die deze vier brouwerijen zo bijzonder maken:
1.onafhankelijke authenticiteit
2.regionale betrokkenheid
3.smaakvolle diversiteit
4.duurzame kwaliteit
En dat levert bijzonder smakelijk bier op – en daar gaat het uiteindelijk om.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.