Miracle Man van Mechelen

Miracle Man van Mechelen

[2015] Je kunt Charles LeClef rustig de miracle man van Mechelen noemen. Al meer dan 25 jaar is hij werkzaam bij familiebrouwerij Het Anker. Charles vertegenwoordigd de vijfde generatie van de familie die in 1872 de brouwerij overnam. De geschiedenis van de brouwerij gaat veel verder terug, tot 1451 toen Karel de Stoute het Begijnenhof in Mechelen toestemming gaf om belastingvrij bier te brouwen.

Tegen het eind van de millennium is er van er van de roemruchte brouwerij weinig meer over. De buurt rond het begijnhof is verloederd en de bierproductie is tot een gevaarlijk peil gedaald. Op het dieptepunt wordt er niet vaker dan één keer per maand gebrouwen. Charles besluit een vervallen vleugel van de brouwerij tot hotel te verbouwen. Daarmee is Het Anker een van de weinige werkende brouwerijen waar je ook kunt slapen. Ook wordt de doorsteek door het oude klooster naar de binnenstad permanent opengesteld. Het is eenvoudiger het hek gewoon op slot te doen als de brouwerij sluit, maar de doorgang brengt de brouwerij dichter bij de stad, en dat is precies wat Charles wil.

In 2010 volgde een brasserie, een trefpunt voor jong en oud, waar vanzelfsprekend de eigen bieren de boventoon vormen. In hetzelfde jaar brengt Charles ook een andere familietraditie tot leven: het stoken van sterke drank. Waar vroeger jenever uit de ketels stroomde, is dat nu een single malt whisky.

Het bekendste bier van Het Anker heeft de naam Gouden Carolus gekregen. Niet genoemd naar brouwer Charles, maar naar keizer Karel V, die meer dan vijfhonderd jaar geleden in Vlaanderen geboren werd. Misschien is het wel zo dat Charles naar het bier is genoemd. Hoe dan ook, de afzet van het bier zit stevig in de lift. Inmiddels wordt er meer dan 35.000 hl per jaar gebrouwen, waardoor een modernisering van het brouwhuis nodig is. De lagering en het afvullen zijn inmiddels verhuisd naar een aparte locatie in Mechelen Noord, zodat er in het oude Begijnhof genoeg ruimte blijft om bier te brouwen. Precies op de plaats waar dat altijd al gebeurde. De familie Gouden Carolus bieren is in de loop van de jaren behoorlijk uitgebreid. Naast de Classic is er een Tripel, een Ambrio en een Hopsinjoor. Hopsinjoor is een extra bittere variant om aangesloten te blijven aan de trend naar steeds hoppiger bieren. Kroon op het brouwwerk is Cuvee van de Keizer blauw. Deze quadrupel wordt eens per jaar op 24 februari gebrouwen, de geboortedag van Keizer Karel. Inmiddels heeft het bier een broertje gekregen in Cuvee van de Keizer rood, een blonde variant met verschillende kruiden.

De brouwerij blijft zich vernieuwen. Deze maand presenteert Het Anker Gouden Carolus Indulgence. Indulgence moet uitgroeien toe een familie van eenmalige brouwsels die ieder jaar naar een nieuw recept worden gebrouwen. Voor de eerste Indulgence vond Charles met zijn team inspiratie in het eigen bedrijf. Aan een speciaal brouwsel Cuvee van de Keizer is een kleine hoeveelheid eigen whisky toegevoegd. Whisky infused noemt Het Anker dat. Het resultaat is een prachtig straf fluweelzacht bier, met tonen vanille en whisky en een opvallend droge afdronk. De miracle man van Mechelen flikt het weer.

(op de site van magazine Bier! vind je meer informatie over de nieuwe Gouden Carolus Indulgence)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.