Noordt

Noordt

[2016] Een van de jonge honden van de craftbeerscene is helemaal niet zo jong. Peter Rouwen van brouwerij Noordt heeft er al de nodige kilometers opzitten bij het Koninklijk Huis en als begeesterde barman van de Ballentent in Rotterdam. Daar, in één van de mooiste havenkroegen van de stad, groeide zijn belangstelling voor speciaalbier. Natuurlijk tappen ze er een perfecte pint (niet voor niets eindigt de Ballentent steevast hoog in de Café Top 100), maar al begin deze eeuw had de Ballentent ook een redelijke variëteit aan speciaalbier. Peter legde er eer in zijn klanten de keuze te bieden tussen een Orval uit de koeling of van de plank. Na het volgen van de StiBON bieropleiding slaat het virus pas echt toe. De StiBON-brouwles bij Fer Kok van brouwerij Prael in Amsterdam duurt hem veel te kort. Peter monstert zich aan als ketelbinkie in de brouwerij en krijgt van Fer alle tips en trucs geleerd. Voor een dieper theoretische kader en meer praktijkervaring schrijft hij zich in voor een brouwopleiding in Gent. Zijn plan is duidelijk. De bierkeuze bij de Ballentent, daar kunnen toch zeker nog een paar Rotterdamse bieren bij.

Een lange speurtocht door Rotterdam volgt, op zoek naar de ideale brouwlocatie. Veel locaties lijken veelbelovend, maar vallen om allerlei redenen af. Uiteindelijk vindt Peter de perfecte plek. Bijna precies de plaats die Gerard Heineken meer dan honderd jaar geleden zelf uitkoos om zijn Rotterdamse brouwerij te bouwen. Brouwerij Noordt is gevestigd in een oude loods, verstopt achter een nondiscripte rij appartementen aan de Zaagmolensingel in Rotterdam Noord. Een poort met een rood ijzeren hek geeft toegang tot een binnenplaats waar de grote ronde loods staat, omzoomd door balkonnetjes. Aan de overkant van de singel staat het imposante hoofdkantoor van de voormalige Heineken brouwerij, ontworpen door Willem Kromhout.

Peter besluit zijn brouwerij in China te bestellen, maar dan wel naar zijn eigen specificaties. En omdat hij toch bezig is, bestelt hij er direct een tweede brouwerij bij: een kleine proefbrouwerij om les mee te kunnen geven, of om kleine proefbrouwsels te kunnen maken. Peter houdt niet van half werk. Als hij niet ook zoveel zou praten, zou het Rotterdamse adagium “niet lullen, maar poetsen” helemaal van toepassing op hem zijn. Bij Peter is het eerder “lullen èn poetsen”. Het is een huzarenstukje om alle grote brouwketels en gistingstanks door het poortje op de binnenplaats te krijgen. Maar Peter kent het woord ‘nee’ niet. En zo staan beide brouwerijen trots in de loods. Een puntzak, waar Bram Ladage nog trots op zou zijn, leidt de mout in de moutketel. Er is zelfs nog ruimte voor een proeflokaal, dat er binnenkort zal komen.

Brouwerij Noordt brouwt een hele reeks aan mooie strakke bieren, zoals een weizen, een dubbel en tripel, een saison en een IPA. Bovendien maakt Peter regelmatig specials zoals black IPA of ESB (extra special bitter). Voor de Rotterdamse horeca brouwt hij huisbieren. Voor Herman den Blijker een lekkere blonde doordrinker “Herrie”, voor de Witte Aep een Stoute Aep. Maar een van de gekste specials is voor mij kaviaarstout, een stout waar echte kaviaar aan toegevoegd is, zodat het bier een heel lichte zilte toets krijgt. Een ding weet je zeker: bij Peter wordt het nooit saai.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.