Staar op het jaar 2019

Staar op het jaar 2019

[2019] Nala en de ontwakende olifanten, zo zou je deze staar op het jaar wel kunnen noemen. Nala is de Teletubby naam voor bier met geen of weinig alcohol (no alcohol/low alcohol). Je zou het in het Nederlands dus ook gala kunnen noemen, ware het niet dat op galafeesten juist vaak veel wordt gedronken. En waar vroeger de Duitse taal bon ton was onder brouwers, is dat tegenwoordig Engels. Nala dus. De opkomst van alcoholvrij bier is niet te stuiten. Het maakt deel uit van een veel bredere trend waarbij individuele lichamelijke gezondheid centraal staat. Eind vorig jaar sloot de overheid met het bedrijfsleven een Preventieakkoord om roken, overgewicht en problematisch drinken tegen te gaan. Meer en meer organisaties laten in 2019 dat bijvoeglijk naamwoord ‘problematisch’ weg en richten zich op preventie van alcohol in het algemeen, althans voor kortere tijd.

Geen wonder dus dat alcoholvrij bier opgang vindt. Dat geldt zeker voor bieren waarbij de deegsmaak van veel alcoholvrije bieren gemaskeerd kan worden. Alcoholvrije IPA’s zijn niet aan te slepen. VandeStreek en Jopen (met nieuw logo!) kregen gezelschap van onder andere Brand en Bavaria. Alcoholvrije Radlers zijn een ander voorbeeld. Ook alcoholvrije witbieren en in mindere mate weizens bieden die smaakrijkdom. Alcoholvrije lagers (pils) zijn veel lastiger. Er is geen smaakje om je achter te verschuilen. Tot nu toe heeft alleen Heineken die puzzel weten te kraken en een zeer acceptabel 0.0 op de markt gebracht. Belgische abdijbieren moeten het vooral van hun gistsmaak hebben. Als je de gist verandert om het bier alcoholvrij te maken heeft dat direct effect op de smaak. Vandaar dat alcoholvrije Leffe en Affligem het moeilijk hebben. Het zou me niet verbazen als saison de ‘new kid on the block’ zal worden bij alcoholvrij. Het biertype is populair en heeft voldoende kruidigheid om met smaken te spelen.

Sterker nog, Mannenliefde (een saison) is het meest verkochte bier van brouwerij Oedipus. Met alcohol, dat wel. Die hippe Amsterdamse brouwerij kwam deels in handen van Heineken. Een schok ging door de craftbierwereld. Want ‘één van ons’ was toegetreden tot de wereld van de grote brouwers. Niet vanwege het geld, maar vanwege de mogelijkheden die het biedt om verder te groeien. Heineken roert zich behoorlijk op de craftbiermarkt. Met Punt probeert ze een lokale held in de markt te zetten en ook met onder andere Oudaen is een nauwe samenwerking opgetuigd. Wie weet wat volgt.

Wereldwijd valt de opkomst van Japanners op. Vooral Asahi is actief. Nadat het eerder Grolsch al had opgeslokt, was dit jaar de Australische marktleider Fosters aan de beurt. Ook de eeuwenoude Londense brouwer Fuller werd aan de zegekar gebonden.

Voor ABInBev is Hertog Jan de vooruitgeschoven pion in Nederland. Gerard van den Broek experimenteert volop met vatgerijpte bieren. Dit jaar rijpte Grand Prestige op vaten moutwijn en werd zelfs een heuse jenever op de markt gebracht. Het onderstreept de opkomst van de tegenhanger van nala: de kopstoot. Jenever verheugt zich in een toenemende aandacht en de kopstoot speelt daarin een belangrijke rol. Die kopstoot is allang niet meer het pilsje met een jonge klare, de meest briljante cocktails van bier en jenever worden inmiddels uitgevonden. Het kan niet lang duren voordat de eerste nala met een alcoholvrije jenever op de kaart staat. Op naar een nieuw jaar!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.