Brouwersconferentie

Brouwersconferentie

[2024] Afgelopen week organiseerde brouwersvereniging CRAFT voor de achtste keer haar Dutch Craft Beer Conference. Dit keer had de bijeenkomst de titel ‘Back to Basic’ meegekregen. Zoals Rick Kempen in zijn briljante presentatie aangaf: de titel is een teken van de tijd. Geen brandende ambitie meer, eerder consolidatie. Als je het goed doet, dan doe je al gek genoeg.

Het was een mooie bijeenkomst in Den Bosch, alleen al vanwege het aantal bezoekers. Meer dan vijfhonderdvijftig mensen hadden zich aangemeld. Het was dan ook een prachtige gelegenheid om mensen te spreken en bij te praten. De beursvloer stond vol met pratende brouwers, leveranciers en andere geïnteresseerden. Er werden verschillende boeiende ontwikkelingen besproken.

Zo lijkt het veertig jaar oude standaard pijpje een onverwachte comeback te maken. Begin deze eeuw leken de dagen van deze 30 BNR fles geteld te zijn. Op een congres van bierconsumentenvereniging PINT noemt marketingmanager Hendrik-Jan de Mari van Grolsch dit flesje nog een bruin communistenflesje. Niet veel later lanceert Grolsch zijn eigen groene retourfles, later gevolgd door Heineken. Een gemeenschappelijke retourfles leek iets van een vervlogen tijd. Kleinere brouwers kiezen voor een eenmalige fles waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Inmiddels breekt het inzicht door dat eenmalige glazen verpakkingen niet de meest duurzame mogelijkheid zijn bier naar de consument te brengen. Na verplicht statiegeld op kunststofflesjes en blikverpakkingen, is het een kwestie van tijd voordat dit ook voor glazen flessen gaat gelden. Ik ben overigens benieuwd wat dit voor de wijnmarkt gaat betekenen. Nederlandse Brouwers heeft de 30 BNR pool inmiddels ook opengesteld voor kleinere brouwers. Zij kunnen ook met een hervulbare statiegeldfles werken, zonder dat ze die zelf hoeven schoon te spoelen. Het is een mooie ontwikkeling. Ook is er inmiddels een gemeenschappelijke fustenpool opgezet, naar het voorbeeld van de palletpool DPB.

In Flevoland experimenteert brouwerij Stijl met het brouwen met ongemoute granen. Een boeiende ontwikkeling. Het energieslurpende moutproces kan overgeslagen worden door gebruik te maken van speciale enzymen. Maar wat voor een effect heeft dat op de smaak? En waar komen die enzymen dan vandaan? Met de nieuwe werkwijze kun je nog beter gebruik maken van lokaal geteelde granen. Hierdoor bespaar je ook nog eens op transportkosten. Het ‘bier’ dat uit de samenwerking van FlevoCampus en brouwerij Stijl tot stand gekomen is kreeg de veelzeggende naam ‘BR’. Het is heel fris smakelijk.

Ronald van de Streek breekt een lans voor bieren met fresh hop in een bevlogen presentatie. De bijbehorende plaatjes van hopteelt in Yakimavalley maken menig aanwezige reislustig. Als geboren marketeer weet Ronald direct een oplossing aan te bieden voor die reisbehoefte (waarvan je niet wist dat je hem had). Freshhop bieren spreken me aan. Het is een typisch seizoensproduct en het brengt bier en landbouw weer dicht bij elkaar. Het idee is dat hop binnen 24 uur na de oogst gebruikt wordt om bier te aromatiseren. Dat kan eigenlijk met ieder biertype in de allerlaatste stap van de bierproductie. Die hop kan ook uit het eigen land komen, zo bewijst Noordnederlandse Hop.

De conferentie sloot af met de verkiezing van de bierpersoon, bierbrouwer en bierbrouwerij van het jaar. Bierpersoon van het jaar werd Dutch Beer Ambassador Bert Couperus. Bierbrouwer van het jaar is bebaarde brouwer Etienne Vermeulen van Kaapse Brouwers. Bierbrouwerij De Kromme Haring uit Utrecht mag zich bierbrouwerij van het jaar noemen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.