Lagerlab 2

Lagerlab 2

[2021] Afgelopen maand presenteerde brouwerij Noordt zijn tweede lagerlab. Met het lagerlab laat hoofd brouwzaken Peter Rouwen bierliefhebbers ontdekken hoe veelzijdig ondergistende bieren kunnen zijn. Dit keer heeft Peter zich laten inspireren door de Amerikaanse biercultuur. Dat doet hij niet met dubbelgehopte  IPA’s van de craftbierrevolutie en al helemaal niet met de van enige smaak ontdane light lagers die bij Uncle Sam nog steeds in de smaak vallen. Lagerlab 2 haalt zijn inspiratie uit het verleden: de Amerikaanse biercultuur van voor de drooglegging. Met andere woorden, de preprohibitionseries gaat met vier bieren meer dan een eeuw terug in de tijd.

De meest verrassende uit het kwartet is de Pennsylvania Swankey. Alleen die naam al: Pennsylvania Swankey. Dat swingt en rolt zo de kroeg uit. Het is een gek bier, anders dan alles wat ik eerder dronk: laag in alcohol en met een overduidelijke anijstoets. Die anijssmaak doet denken aan pastis. Net als pastis in het warme zuiden van Frankrijk de kelen smeert en de dorst lest, zal de Swankey dat ook hebben gedaan in de broeierige hitte van de zomers in Pennsylvania. Het bier was hoofdzakelijk populair onder de Duitse immigrantenbevolking. Die zullen hun voorliefde voor het Reinheitsgebot dan wel aan de kant hebben moeten zetten. Net als pastis is de Pennsylvania Swankey geen allemansvriend. You love it or you hate it. Maar ik zou het geweldig vinden als dit biertype vaker gebrouwen gaat worden, zeker in de zomer. Waarom niet in Marseille?

Philidelphia Cream Ale zit aan de andere kant van het smaakspectrum. Dat wil zeggen, dit bier wordt gebrouwen omdat het een heel vlak smaakprofiel heeft. De Amerikanen hebben er een mooie naam voor: lawn mower beer. Je drinkt het onnadenkend terwijl je in het weekend je gras maait. Je hoeft nergens aan te denken. Strikt genomen is het geen lager, maar een bovengistend bier, dat vervolgens lang op lagere temperatuur gerijpt heeft, net als een lager. Je kunt het beschouwen als het Amerikaanse neefje van de Kölsch. Vanwege een tekort aan goede gerst is in cream ale maïs gebruikt. Dat maakt een bier nog beter doordrinkbaar, maar het verliest er wel karakter door. Traditioneel is dit bier maar heel licht gehopt.

California Common is misschien wel het bekendste biertype uit Lagerlab 2. Dit iconische biertype is levend gehouden door Anchor Brewing’s Steam Beer. Ook dit biertype is door Duitse immigranten ontwikkeld. Tijdens de goldrush in de negentiende eeuw zochten ze naar een goed dorstlessend bier, dat ze lokaal konden brouwen. In Californië was niet alleen de beschikbaarheid van goede gerst een probleem, maar vooral het warme klimaat. Daardoor was het niet mogelijk om lagerbier op traditionele manier te vergisten. Om het bier toch zo veel mogelijk af te koelen, wordt het vergist in hele grote ondiepe bakken. De warmte die tijdens de vergisting ontstaat kan zo makkelijk ontsnappen. De flarden waterdamp die boven die gistbakken hangen doen aan stoom denken, en zo kreeg het bier zijn naam. In tegenstelling tot cream ale en swankey kan California Common wel een flinke dosis hop hebben.

Een ondergistende, lichte porter completeert het kwartet van Noordt. Met de east coast porter bewijst Peter Rouwen opnieuw dat donkere, traditioneel bovengistende, biertypen uitstekend met een lagergist gemaakt kunnen worden. Het resultaat is een  prachtige mix tussen de Britse en Duitse biercultuur.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.