Staar op het jaar 2017

Staar op het jaar 2017

Het is weer zover, het jaar zit er bijna op en dat betekent dat het BIERburo in het achteruitkijkspiegeltje kijkt om te zien wat er zo allemaal voorbijgetrokken is. Dat is nogal wat. In deze dagen dat we aan de medemens denken, springt bijvoorbeeld de actie Geniet & Geef in oog. Het bier dat brouwer Jopen voor KiKa brouwde leverde bijna een ton op voor dit sympathieke doel. Daarnaast won het initiatief volkomen terecht de Gouden PINT. Ook andere bierinitiatieven ondersteunen goede doelen. Peter van den Arend doet dat al voor het zevende jaar met zijn Mikkie bier. Dit jaar viel Peter ook nog met twee van z’n huisbieren in de prijzen bij de verkiezing van het lekkerste Huisbier.

Klompenbock, dat geboren werd uit een weddenschap over het PINT Bokbierfestival, leverde een donatie op voor het Zuidhollands Landschap. Over het Bokbierfestival gesproken, het lijkt erop dat dit icoon van de Nederlandse biercultuur in de hoek terecht komt waar de klappen vallen. Dat is ook niet verbazend gezien de stormachtige opkomst van het bierfestival in alle vormen en maten dit jaar. Ieder weekend is er op meerdere plaatsen wel iets te beleven. Zie dan nog maar eens onderscheidend te zijn.

Van de grote brouwers waagde Heineken eindelijk de stap naar 0.0 onder het eigen merk. Het is de ultieme revanche op de Bucklerlul. De aantrekkingskracht van dit groeiende segment alcoholvrij blijkt te groot om aan de zijlijn te blijven staan. Maar Heineken zou Heineken niet zijn, als ze niet voor een zeer technologisch geavanceerde oplossing zouden kiezen: een alcoholvrij bier gemaakt uit twee brouwsels waar eerder verwijderde aroma’s weer aan toegevoegd worden. Het resultaat mag er zijn. Aan de andere kant van het spectrum won Kompaan Bloedbroeder, een imperial porter van 9,1% alc., de MITRA award voor beste bier van de Dutch Beer Challenge. Die wedstrijd kende een record aantal deelnemers, mede omdat het aantal brouwerijen in ons land verder steeg tot boven de 530. Om die brouwerijen van voldoende gekwalificeerde brouwers te voorzien startte Lentiz Onderwijsgroep in samenwerking met StiBON een brouwopleiding op MBO4 niveau. Ook CRAFT liet zich niet onbetuigd op het gebied van informatieoverdracht. Het brouwerssymposium in januari was een groot succes.

Ook stonden twee iconen van de (vroege) bierrevolutie in de aandacht. Anchor Steam uit San Francisco, waar het eerste zaadje voor de bierrevolutie werd gelegd, werd overgenomen door het Japanse Sapporo. De Japanners zijn toch al expansief, want collega Asahi, verteert voorzichtig de brokken op die de overname van SABMiller door ABInBev op de Europese markt had laten liggen. Tot nu toe zonder een al te groot stempel te drukken op bijvoorbeeld Grolsch. In augustus werd herdacht dat de oervader van de bierschrijvers, Michael Jackson, tien jaar daarvoor was overleden.

Natuurlijk was er weer de gebruikelijke diarree aan nieuwe bieren. De schappen van slijters en supermarkten stromen over. Online bierverkoper BeerWulf meldt zich nadrukkelijk in de digitale wereld. Probeer maar eens een bier te googelen waarbij die digiwinkel niet als eerste keuze verschijnt. Dat de bierrevolutie over het hele land rolt bewijst Zeeland dit jaar. Niet alleen ging daar voor het eerst een StiBON opleiding van start, je vindt er ook het beste café van Nederland en steeds meer onderscheidende brouwerijen. En o ja, de digiwinkels leveren daar natuurlijk ook.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.