Tour des Trappistes

Boekuitreiking

Tour des Trappistes

[2022] Onlangs verscheen bij Birdy Publishing de publicatie ‘Tour des Trappistes’. Het is een zeer persoonlijk verslag van de wandelingen die George Nelis in de afgelopen dikke tien jaar maakte van brouwend trappistenklooster naar brouwend trappistenklooster. George beschrijft de rust en gastvrijheid van de abdijen, maar vooral de natuurgebieden waar hij al wandelend doorheen trekt. Trappister monniken zoeken afzondering en dus liggen de abdijen vaak in een schitterende, afgelegen omgeving. Dat maakt het boek zo bijzonder. George heeft oog voor de natuur die een wezenlijk onderdeel is van de trappistencultuur. “Er gaat een enorme rust van uit”, zegt George. “En bij de brouwerijen merk een ander economische model. Ze zijn niet aandeelhouders of kwartaal gedreven.”

George kwam op het idee voor zijn tour des trappistes tijdens de lange wandelingen die hij met zijn schoonvader en zwagers in de Ardennen maakte. Tijdens een tocht van Orval naar Rochefort bedacht hij hoe mooi het zou zijn om alle brouwende kloosters wandelend te bezoeken, als ware hij een pelgrim.

De verhalen van George zijn in ‘Tour des Trappistes’ aangevuld met de verhalen die Frank Stoute eerder schreef over de trappistenbrouwerijen voor het magazine Bier!. De verhalen zijn hier en daar geactualiseerd, want ook op het gebied van trappistenbrouwerijen zijn er de nodige ontwikkelingen geweest in de afgelopen tien jaar. Zo is Achel inmiddels geen erkend trappistenbier meer. Naast Achel staat er overigens nog een tweede niet erkend trappistenbier beschreven. Het bier van de abdij van Katsberg wordt door Chimay gebrouwen. Aan de andere kant zijn er, sinds George met z’n wandelingen begon, ook vijf nieuwe trappistenbrouwerijen bij gekomen. Zundert heeft hij als laatste nog aan het boek toe kunnen voegen. De rest ligt een stuk verder weg, maar staan nog wel op het programma. Zo zal George dit voorjaar van Zundert naar Mount Saint Bernard wandelen. Al eerder liep hij van Orval naar Engelszell, maar die etappe heeft het boek niet gehaald. De wandelingen in het boek beperken zich tot België en Nederland. Van Engelszell is George dan nog van plan door te lopen naar Rome, de abdij Tre Fontane. Alleen Spencer in de Verenigde Staten lijkt buiten de boot te vallen.

Naast verhalen markeert George zijn wandelingen met een bier dat speciaal voor de gelegenheid gebrouwen wordt. Tevreden heet het bier, dat ook dit keer door brouwerij Duits & Lauret gebrouwen is. Tevreden, met een extra nadruk op ‘vrede’. Dit keer is het een quadrupel geworden, die exclusief bij MITRA verkrijgbaar is. Telkens gaat een deel van de opbrengst van het bier naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, die zich beijverd om de Nederlandse biercultuur digitaal te ontsluiten. Voorzitter Jan Aussems kreeg tijdens de boekuitreiking een cheque van vijftienhonderd euro overhandigd.

Het eerste exemplaar van ‘Tour des Trappistes’ werd door de auteurs uitgereikt op een toepasselijke plaats, het proeflokaal van La Trappe. Brouwerijdirecteur broeder Isaac nam het in ontvangst. Vanwege de locatie was het helaas niet mogelijk om ook het bijbehorende bier te proeven. Maar de uitgave laat zich ook prima lezen onder het genot van een mooi glas La Trappe of één van de andere trappistenbieren.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.