Staar op een bokkig jaar

Staar op een bokkig jaar

[2023] Het jaar 2023 is geen gemakkelijk jaar gebleken voor brouwers. Prijsstijgingen en huiverige consumenten maken het niet makkelijk om terug te veren van de tegenslag in eerdere jaren. Verschillende brouwers besluiten de roerstok aan de wilgen te hangen, gedwongen of uit vrije wil. De grootste schok is de sluiting van het icoon van de wereldwijde craftbierrevolutie, Anchor Steam in San Francisco. In Nederland gaat brouwerij De Leckere op de fles, hoewel het merk een doorstart maakt. Het eveneens Utrechtse VandeStreek Bier, neemt lokaal de fakkel over voor biologische bieren. Ze volgen daarmee onder andere Naeckte brouwers die enkele jaren geleden al overstapte naar een biologische bedrijfsvoering. Gulpener en Budels, die al langer actief waren in dit segment, krijgen zo steeds meer navolging.

Met Gulpener en Budels noem ik ook twee brouwerijen die halsstarrig vasthouden aan het brouwen van een traditionele ondergistende herfstbock. Terecht, want deze traditionele Nederlandse herfstspecialiteit is bezig aan een wederopstanding. Er lijken weer meer bokkentochten en -proeverijen te zijn en drie grootheden uit de bierwereld, Roel Mulder, Marco Daane en de jubilerende Rick Kempen, slaan de handen ineen om het definitieve bockbierboek te schrijven. Een boek waarin niet alleen de ondergistende varianten besproken worden, maar ook de postmodernistische pastry-bocks. Een bekend voorbeeld in die categorie is Heel Holland Bockt van Frontaal: een brouwerij met een onuitputtelijke ambitie, met dit jaar alweer een nieuwe crowdfunding. Ook het Haagse Kompaan weet drie ton op te halen op die manier. Wel valt op dat het doel van die crowdfundings wat minder groots is dan in eerdere jaren.

Bij onze zuiderburen springt in het oog de opening van de Belgian Beer World in het iconische beursgebouw in het hartje van Brussel. Geweldig om te zien hoe samenwerking tussen brouwerijen onderling, en met overheid tot zo’n tempel van de biercultuur kan leiden. Een voorbeeld voor Nederland. Bij ons blinkt de overheid uit in bokkig gedrag. Het nationale preventieakkoord gaat aan gruzelementen. Met pijn en moeite wordt het statiegeld op blik ingevoerd. De vervelendste bokkensprong is de plotselinge accijnsverhoging die op Prinsjesdag uit de hoge hoed getoverd wordt. Die accijnsverhoging komt boven op de dramatische acccijnswijziging van 2021 die per 1 januari 2024 tot uitvoering moet komen.

Het is ook een jaar van jubilea. Magazine Bier! bestaat vijftien jaar, StiBON komt al tien jaar in Obertrum, de trappisten uit Zundert lanceren Zundert 10 in een speciale jubileumfles. Zelf werk ik 25 jaar in deze sector. Dat is net zo lang als biericoon Rick Kempen bij Bier&cO werkt. Dennis Kort voltooit zijn trilogie bij het Nederlands Kampioenschap Biersommelier. Na een derde en vervolgens een tweede plaats in eerdere edities, won hij dit jaar overtuigend en volkomen terecht de titel. Over winnaars gesproken. De Gooische Bierbrouwerij wordt tijdens de Dutch Beer Challenge winnaar van de MITRA Award voor het beste bier van Nederland met hun Gooisch Zwart. Op de internationale Brussels Beer Challenge, één van de zwaarste competities ter wereld weten ze zelfs vier medailles te winnen plus een oorkonde voor het beste Nederlandse bier in competitie. Dit keer met Gooisch Rood. Bij de European Beer Star, de Duitse internationale topcompetitie blijkt niet Düsseldorf maar Venlo de althoofdstad van de wereld te zijn. Venloosch Alt van Lindeboom wint zilver en Ôs Alt van De Klep wint brons.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.